BLOGARCHIEFzaterdag 20 augustus 2011

Slaaptrek Zwarte Sterns naar de Kreupel 20 augustus 2011

Met een uitverkochte zeilboot voeren we vanuit de haven van Enkhuizen het IJsselmeer op. De zeilen werden gehesen en we zetten koers richting het vogeleiland. De wind was helaas bijna weg, maar na alle regen van de afgelopen tijd troffen we gelukkig wel een avond met maar een kleine bui en verder een prachtige avond.
Jan van der Winden, die veel onderzoek naar de zwarte stern doet, gaf een lezing in het vooronder. Foto’s van zwarte sterns in Nederland en Afrika werden vertoond. Daarna werd het 'zomers Italiaanse biologische pastabuffet' geopend. De meeste opvarenden vonden op het dek een plek om te eten om zo niks te hoeven missen van het uitzicht. Als je de verrekijker op de horizon richtte zag je pas hoeveel zwarte sterns en visdieven er werkelijk vlogen.
Bij het eiland aangekomen maakten we een ronde om het eiland. Duizenden vogels waren aanwezig, naast zwarte sterns ook visdieven, verschillende soorten meeuwen, ganzen, eenden, aalscholvers, futen, casarca's en tot onze verassing zwom er en zeehond in de haven die zich prachtig liet zien.
We legden aan in de haven en konden van boord, iedereen zocht een plek op de steigers, het begon al schemerig te worden en dit moest de juiste plek worden om de zwarte sterns optimaal binnen te zien komen. Dit was de voorgaande weken precies op deze plek het geval. Helaas hadden de sterns juist deze avond een andere aanvliegroute naar het eiland gekozen. Slechts enkele groepjes vlogen vlak langs. Gelukkig zagen we wel de wolken van duizenden sterns vliegen tegen de oranje lucht. Helaas wat verder weg dan gehoopt.
Gelukkig was er nog een verrassing voor de opvarenden. De zwarte stern onderzoeksgroep van Jan van der Winden was aanwezig op het eiland. Ze kwamen hier om sterns te ringen en aan boord zijn twee vogels geringd zodat iedereen de vogels van dichtbij kon bekijken en informatie kreeg over het onderzoek.
In het donker voeren we terug naar de haven van Enkhuizen.

Voor meer informatie over de vaarexcursies van Fogol: www.fogol.nl/

De Schuttevaer in de haven van Enkhuizen.

Volgeboekt !

Op het IJsselmeer de eerste Zwarte Sterns, maar ook Visdiefjes.

De zeilen worden gehesen, maar dan gaat de wind liggen ... we varen verder op de moter.

De deelnemers speuren naar meer soorten. Zo zien we enkele Casarca's en enorme aantallen Aalscholvers die op de Kreupel  ook de nacht doorbrengen.

We naderen de Kreupel, talloze eilandjes waar de Zwarte Sterns in de avond voorverzamelen. De aantallen lopen op tot in de vele duizenden. In augustus zijn het voornamelijk Zwarte Sterns uit Noord-Oost Europa.

Aanmeren op de Kreupel.

We gaan de Kreupel op om de Zwarte Sterns die hier verzamelen te observeren. Als het bijna donker is zien we ze in de netten vliegen, waaruit ze worden losgemaakt om vervolgens geringd te worden.

Bij schemering zien we duizende Zwarte Sterns aankomen vliegen.

Schuttevaer. Een prachtig oud traditioneel zeilschip. De excursie was een belevenis. De lezing zeer interessant. Het Italiaanse buffet zeer verzorgd.1 opmerking:

  1. Nu pas bekeken. Wel een late reactie, maar heel leuk om te bekijken als je dit nooit hebt gedaan. Zeker een belevenis, maar wel één waar je zo te zien op tijd bij moet zijn!

    Aenne

    BeantwoordenVerwijderen