BLOGARCHIEFzaterdag 4 februari 2012

Excursie HVB: Geen Hollands Diep maar Zegerplas en Zegersloot Alphen ad Rijn. 4 februari 2012


De strenge vorst van de afgelopen dagen en de sneeuw die gisteren over het land neerdaalde gooiden vandaag roet in het eten. De geplande excursie naar de Hoekse Waard en het Hollands Diep kon helaas niet doorgaan. Een fraaie wandeling langs de Zegersloot en de Zegerplas zorgden voor een goed alternatief. De zon die volop scheen en de berijpte bomen zorgden voor een spectaculair winterlandschap. De vogels deden het deze dag ook niet slecht, zo observeerden we 4 Ransuilen en hoorden we o.a Koolmees, Pimpelmees, Boomkruiper, Groenling en Heggemus zingen.
Op de Zegerplas, waarop geen ijs lag, dobberden enorme aantallen eenden die vermoedelijk van ver weg hierheen waren gevlogen op zoek naar open water. Na de lunch bij een Chinees eindigde deze naar ons idee zeer geslaagde alternatieve excursie.
Trouwens, de excursie naar de Hoekse Waard en het Hollands Diep houden jullie nog van ons te goed.

Met dank aan André Saanen voor de tip de excursie naar De Zegerplas te verplaatsen, Caroline Walta voor de toegestuurde foto's en Arris Jan van Ekris voor de aanvullingen op de tellijst.

Waargenomen:   
Ransuil (4), Buizerd, Boomkruiper, Brandgans, Canadese Gans, Nijlgans, Grauwe Gans, Aalscholver, Ooievaar, Sperwer, Koperwiek, Merel, Roodborst, Winterkoning, Groenling, Heggemus, Koolmees, Pimpelmees, Staartmees, Vink, Grote Bonte Specht, Blauwe Reiger, Knobbelzwaan, Fuut, Dodaars, Meerkoet, Waterhoen, Kuifeend, Krakeend, Smient, Slobeend, Tafeleend, Wilde Eend, Boereneend, Zwarte Kraai, Kauw,  Zilvermeeuw, Kokmeeuw, Wulp.
Ransuil. Foto: Caroline Walta.

Groenling. Foto: Caroline Walta.

2 opmerkingen:

 1. Hoi André en Muriel,
  Leuk om terug te lezen en zien. Geeft goed weer hoe De Haagse Vogelaars zich niet lieten tegenhouden door de kou. Het was een prachtige excursie door winterwonderland dankzij jullie en André Saanen natuurlijk!
  Oan’t sjen!
  Caroline

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi André en Muriel,
  Prachtige winterse landschapsplaten.
  Als ik geweten had dat het zo mooi daar was, dan was ik zeker meegegaan.
  groet,
  Boudewijn

  BeantwoordenVerwijderen