BLOGARCHIEFzaterdag 12 mei 2012

Meeuwen ringen op de Maasvlakte. 23 juni 2012.

Vandaag had ik geluk met een zeer ervaren vogelringer mee te lopen en het werk van nabij te zien. Ondanks de drukke periode voor vogelringend Nederland, bleek hij toch tijd te hebben mij iets mee te geven van het ringen. Wat het weer betreft hadden we geluk, want ringen is niet onder alle weersomstandigheden mogelijk. Op de Maasvlakte bevinden zich nog een aantal grote kolonies meeuwen. Daar vindt al jarenlang onderzoek plaats.
Na het verwisselen van een personenauto naar een Landrover, rijden we het gebied in. Afgesloten terrein voor wie dan ook en dan is zo’n dagje natuurlijk een bijzonderheid.
Op weg naar de eerste kolonie probeert Hans een adult Scholekster te ringen. De andere oudervogel laat heel duidelijk blijken in de buurt te zitten. Alarmgeroep! Je wilt het niet weten. Uiteindelijk lukt het de vogel te ringen.
In de meeuwenkolonie wordt me duidelijk gemaakt vooral goed op de grond te kijken en bij hem te blijven. Voor je het weet staat je op een ei. Ook is het verboden de vogels op te pakken, ook al werk je, zoals ik zelf, in het vogelasiel De Wulp. Het is zeker geen gemakkelijke opgave om de ringen aan de poten te krijgen. De jonge vogels laten zich soms niet vangen, omdat ze het op een rennen zetten.
Nadat Hans 50 juveniele Kleine Mantelmeeuwen en 20 juveniele Zilvermeeuwen heeft geringd verlaten we heel snel de kolonie, om de verstoring zo laag mogelijk te houden.
Onderweg naar de Landrover wordt er nog een juveniele Stormmeeuw geringd. Prachtige vogel! Van een dode geringde Zilvermeeuw wordt de ring verwijderd en de gegevens opgestuurd. De vogel blijkt 16 jaar oud te zijn geworden! Doodsoorzaak: blijkt tegen een windmolen te zijn aangevlogen.
Na de lunch bezoeken we een volgend afgesloten onderzoeksgebied. We passeren een bezette kolonie oeverzwaluwen. Het bezoek aan de Vogelvallei is van korte duur, want vanwege blijkbaar gunstige wind  wemelt het er van de Kitesurfers. Dus wegwezen! Toch zien we in de verte nog 17 Lepelaars. Bedankt Hans! Was een interessante dag.

Geringd: 50 juveniele Kleine Mantelmeeuwen, 20 juveniele Zilvermeeuwen, 2 adulte Scholeksters, 1 juveniele Scholekster, 1 juveniele Stormmeeuw.

Verder waargenomen: Buizerd op nest, Graspieper, Veldleeuwerik, Bergeend, Witte Kwikstaart, Visdief, Kneu (heel veel), Spreeuw, Kievit, Holenduif, Nijlgans, juv. Slobeend, Kuifeend,
Blauwe Reiger, Aalscholver, Grauwe Gans, 17 Lepelaars, Kauw, Canadese Gans, juv. Roodborsttapuit, Meerkoet, Ekster, Knobbelzwaan, Grasmus.

Meeuwen ringen op de Maasvlakte. 23 juni 2012.
Vogelringer Hans. Voorzichtig oppaken van een juv. Kleine Mantelmeeuw
(Larus fuscus) / Lesser Black-backed Gull
   Aanbrengen van de ring op de Kleine Mantelmeeuw     
(Larus fuscus) / Lesser Black-backed Gull
Netjes weer op zijn plek terugzetten.
Eieren van de Kleine Mantelmeeuw.
Geringde dode Zilvermeeuw (Larus argentatus) / Herring Gull.
De vogel werd voor het eerst geringd op 8 juli 1995 Europoort Rotterdam. Leeftijd 16 jaar!
Juv. Zilvermeeuw (Larus argentatus) / Herring Gull.
Juv. Zilvermeeuw (Larus argentatus) / Herring Gull.
Juv. Zilvermeeuw (Larus argentatus) / Herring Gull.
Juv. Stormmeeuw (Larus canus) / Common Gull.  
Eieren Stormmeeuw.
Scholekster (Haematopus ostralegus) / Oystercatcher. Ik mocht hem wel even vasthouden.
Het aanbrengen van de ring. Adult Scholekster.
Handpennen opmeten. Scholekster.
Juv. Scholekster.


  
1 opmerking:

  1. Hoi Muriel,
    Na je telefoontje (in de nachtelijke uren...) je verslag gelezen. Wat een fantastische belevenis. De meeuwen laten zich minder gemakkelijk vangen dan de (jonge) uivers, die zich voor dood houden. Doe de groetjes aan André en tot gauw!!!
    Liefs,
    Caroline

    BeantwoordenVerwijderen