BLOGARCHIEFzondag 13 mei 2012

Verslag Lesbos. Vrijdag 27 april t/m vrijdag 4 mei 2012. 5e Dag.

Dinsdag  01 mei 2012
5e dag Lesbos.
Vandaag de wekker om 05.30u gezet om vroeg naar Sigri en het klooster van Ipsilou te gaan. Maar eerst nog even naar de zoutpannen om te kijken of de Griel aanwezig is. We beklimmen de hut maar ook vandaag geen Griel. We rijden nog even verder naar de Zoutberg, het fraaie moerasje bij Kalloni. Ofschoon vroeg in de ochtend staan er al weer heel wat vogelfotografen. Het is prachtig weer en de temperatuur stijgt per dag. In het gras, dat d afgelopen dagen behoorlijk is gegroeid, staan weer veel zilverreigers. Van de Ralreigers zie je alleen nog maar hun kop boven het gras uitsteken. De twee Zomertalingen van gisteren zijn nog steeds present. Het is een oase van rust. Witwangsterns en Witvleugelsterns vliegen voor ons langs en over ons heen. Het geklik van de camera´s klinkt luid.
We raken uiteraard weer in gesprek met allerlei vogelaars. Iedereen geniet. Ik probeer wat foto´s te schieten van opvliegende Ralreigers en Zwarte Ibissen. Of ze gelukt zijn zie ik vanavond wel.
Muriel is doorgereden naar het nabije strand om te kijken of daar nog wat zit. Op een zandbankje hangen wat Visdieven rond. Op de steiger zitten Geelpootmeeuwen en 2 Aalscholvers.
Omdat het ondertussen al weer 09.30u is, besluiten we de zoutpannen voor vandaag vaarwel te zeggen. We rijden richting Sigri. Maar eerst nog even tanken. De tankstations zijn gesloten en als we even nadenken bij de datum van vandaag,1 mei,  dan is het kwartje gevallen. Dus rechtsomkeer. Bij de parkeerplaats met het gebouwtje vanwaar de route naar de Turkse Boomklever start is, het enorm druk. Complete families op een picknickkleed zitten in de schaduw onder de bomen. Er wordt flink geBBQt.   
We staan niet te wachten op een bosbrand op het moment dat je Turkse Boomklever in beeld hebt. Dus vandaag geen Turkse Boomklever.
We besluiten naar het moeras van Parakila te rijden. Een moerasgebied.  
Als we aankomen is het inmiddels flink warm geworden. Muriel probeert pootje te baden in zee, maar de kwallen laten dit niet toe.
Zelf loop ik even het gebiedje met veel pitrus in. Ik hoor een Grote Karekiet, 2 zingende Vale Spotvogels. Een groepje van 5 Steltkluten probeert een vrouwtje Bruine Kiekendief hun gebied uit te zetten. Cetti’s Zangers laten hun eenzijdige zang horen en ik krijg er eindelijk eens een in beeld.
Dit moeras valt enigszins tegen. We rijden terug en stopen bij een rivier op zo’n 7 km van Skala Kallonie. We hopen een Woudaap te zien te krijgen. We parkeren de auto in onverhard zijweggetje. Als ik de Swarovski door de opdrogende rivier zijn werk laat doen, ontdek ik een Woudaap dicht tegen de oever. Omdat de 300m Canon deze afstand niet kan overbruggen gaan we over op digiscopie. We schieten een aantal foto’s. Vanavond hopen we op een fraai resultaat. Bij de East- of Westriver maken we nog even een stop om te kijken of de Griel zich laat zien. We speuren de rivierbedding nauwkeurig af. Geen Griel. We besluiten naar ons appartement terug te rijden, zodat we even van onze rust kunnen genieten.

Waargenomen van 1 mei 2012:
1 Witvleugelstern 2 Witwangstern 3 Ralreiger 4 Zwarte Ibis 5 Kemphaan 6 Grote Zilverreiger 7 Kleine Zilverreiger 8 Woudaap 9 Kleine Plevier 10 Grote Karekiet  11 Roodkeelpieper 12 Steltkluut 13 Grauwe Gors 14 Bruine Kiekendief 14 Vale Spotvogel 15 Cetti’s Zanger 16 Blauwe Reiger 17 Bijeneter 18 Bosruiter                    
19 Dwergstern 20 Visdief 21 Putter 22 Roodstuitzwaluw 23 Geelpootmeeuw  24 Kleine Zwartkop 
25 Zwartkopgors 26 Balkan Kwikstaart  27 Bonte Kraai 28 Zwarte Ooievaar 29 Nachtegaal  30 Meerkoet
31 Waterhoen 32 Zomertaling.            

Woudaap (Ixobrychus minutus) / Little Bittern. Foto: digiscoping. Potamia River. 1 mei 2012.
Woudaap (Ixobrychus minutus) / Little Bittern. Foto: digiscoping. Potamia River. 1 mei 2012.
Witvleugelstern (Chlidonias leucopterus   ) / White-winged Tern. Kalloni. 1 mei 2012.
Witwangstern (Chlidonias hybrida) / Whiskered Tern. Kalloni. 1 mei 2012.
Witwangstern (Chlidonias hybrida) / Whiskered Tern. Kalloni. 1 mei 2012.
Ralreiger (Ardeola ralloides) / Squacco Heron. Kalloni. 1 mei 2012.
Ralreiger (Ardeola ralloides) / Squacco Heron. Kalloni. 1 mei 2012.
Ralreiger (Ardeola ralloides) / Squacco Heron. Kalloni. 1 mei 2012.
Zwarte Ibis (Plegadis falcinellus) / Glossy Ibis. Kalloni. 1 mei 2012.
Zwarte Ibis (Plegadis falcinellus) / Glossy Ibis. Kalloni. 1 mei 2012.

1 opmerking:

 1. Boudewijn Schreiner12 juni 2012 om 22:51

  Leuk verslag van zomaar een dagje vogelen op dit prachtige eiland.
  Jammer dat de griel zich ditmaal niet zien.
  Het is daar voortdurend een komen en gaan van vogelsoorten, die daar afhankelijk van de omstandigheden voor korte of lange tijd verblijven.
  mooie fotoreeks, met name de witwang-en witvleugelsterntjes staan er prachtig op.
  groetjes,
  Boudewijn

  BeantwoordenVerwijderen