BLOGARCHIEFzaterdag 23 juni 2012

Verslag Lesbos. Vrijdag 27 april t/m vrijdag 4 mei 2012. 6e Dag.

Woensdag  02 mei 2012
6e dag Lesbos.
(voor de verslagen van dag 1 t/m 5 zie het Blogarchief)
Vandaag om 06.00u opgestaan om naar het Ipsilou Klooster en Sigri te rijden. Maar eerst even een bezoekje aan het Petra Reservoir. We nemen de route zoals beschreven In de gids Birding to Lesbos. Het Reservoir wordt hier Perasma genoemd. Het is even zoeken, maar als we vlak voor Molyvos rechtsaf slaan is het verder vrij gemakkelijk te vinden.
Het meer toont levenloos, omdat de oever “beplakt” is met een soort rubberfolie. Van een fraaie oevervegetatie is geen sprake. Toch zien we een groepje Geelpootmeeuwen en een Zwarte Ooievaar, foeragerend langs de oever. Een eenzame Tafeleend dobbert op het water en aan de overkant zwemmen Casarca’s. We hopen op een Steenuil, maar die laat verstek gaan.
Bij een stuk dicht struikgewas zit een paartje Roodborsttapuiten, Cetti´s Zanger en enkele Baardgrasmussen. In de verte zingt een Cirlgors. Verder observeren we 2 Gierzwaluwen en 4 Roodstuitzwaluwen. Een Nederlandse vogelaar wijst ons op een Griekse Spotvogel, die voor zijn appartement op de weg naar Vafios zit te zingen. We rijden erheen en inderdaad zit er één.
We rijden nu door naar Sigri. Onderweg maken we een korte stop bij Rapor Watch. Het staat er vol vogelaars. Waarschijnlijk zijn er roofvogels in de lucht vanwege de wind, die enigszins is gaan opsteken. We sluiten ons aan bij het gezelschap. Slechts één roofvogel vliegt hoog in de de lucht. Die valt niet te determineren. We rijden verder richting Kalloni om van daar via Filia, Skalochori, Vatousa, Antissa naar het Ipsilou Monastery te gaan. 
Onderweg voor Antissa stoppen we even bij een groep Engelse Birwatchers. Die hebben een paar Rotsmussen en een zingende Cirlgors in de telescoop. Een Blonde Tapuit zit op een uitstekende rots op de uitkijk. We rijden weer verder en stoppen even na Antissa bij het kruispunt, waarvandaan je richting zuiden naar Skala Eressou kunt afslaan. Het is het punt waar ook Birding Breaks een stop maakt om naar o.a. Isabeltapuit te kijken. Het is een goeie locatie voor deze soort. We zien er een. Even verder zien we een Arendbuizerd samen met een Slangenarend doortrekken. Niet veel later een Eleonora’s Valk. Dus toch wat roofvogeltrek vandaag?
Bij het Ipsilou Klooster lopen we het pad aan de linkerkant omhoog, waar auto’s niet omhoog mogen. De Smyrnagors waar we op hebben gehoopt zit er. We horen en zien er verschillende, mogelijk wel 4 of meer. Verder zien of horen we: Wielewaal, Cirlgors, Wielewaal, Grauwe Vliegenvanger, Oostelijke Blonde Tapuit. Bij de parkeerplaats zitten we 2 Kneuen en een Tapuit. Verder nog een paartje Roodborsttapuit.
Het is een geweldig klooster. Moe en bezweet van de wandeling worden we boven door een kloosterling ontvangen. We krijgen een karaf water aangeboden. Helaas spreekt de kloosterling alleen Grieks. Hij opent voor ons de deur naar het kleine kapelletje.
Binnen heerst een oase van rust. We bewonderen het Grieks Orthodoxe interieur. Buiten speuren we de muren van het klooster af in de hoop een Rotsklever te zien.
In een kleine taverne aan de haven van Sigri lunchen we om 16.00u, wel wat laat.
Een prima souvlaki ! En een echte Griekse Salade met Tzatsiki. We genieten na van een prachtige dag.
Trouwens het wordt steeds warmer. De zomer is begonnen op Lesbos. Helaas is het morgen de laatste vakantiedag, maar ...

Waargenomen: woensdag 02 mei 2012
1 Tafeleend 2 Geelpootmeeuw 3 Zwarte Ooievaar 4 Blauwe Reiger 5 Cirlgors 6 Nachtegaal 7 Roodborsttapuit
8 Cetti’s Zanger 9 Baardgrasmus 10 Bonte Kraai 11 Roodstuitzwaluw 12 Gierzwaluw 13 Huiszwaluw
14 Boerenzwaluw 15 Griekse Spotvogel 16 Zomertortel 17 Oost. Blonde Tapuit 18 Rotsmus 19 Hop
20 Vale Spotvogel 21 Eleonora´s Valk 22 Arendbuizerd 23 Slangenarend 24 Isabeltapuit 25 Smyrna Gors
26 Vink 27 Grauwe Vliegenvanger 28 Zwarte Wouw 29 Kneu 30 Wielewaal 31 Grote Karekiet
32 Kleine Torenvalk  33. Kuifleeuwerik 34 Fitis.              

Bruinkeelortolaan (Emberiza caesia) / Cretzschmar's Bunting. Omgeving Ipsilou. 2 mei 2012.
Bruinkeelortolaan (Emberiza caesia) / Cretzschmar's Bunting. Omgeving Ipsilou. 2 mei 2012.
Cirlgors (Emberiza cirlus) / Cirl Bunting. Omgeving Ipsilou. 2 mei 2012.
Oostelijke Blonde Tapuit (Oenanthe melanoleuca) /Eastern Black-eared Wheatear. Ipsilou Klooster. 2 mei 2012.
Oostelijke Blonde Tapuit (Oenanthe melanoleuca) /Eastern Black-eared Wheatear. Ipsilou Klooster. 2 mei 2012.

1 opmerking:

  1. Hoi,

    Mooie foto's! Ik ben benieuwd met welke camara's deze gemaakt zijn, en vooral welke lenzen er gebruikt zijn. Zelf wil ik in september gaan, en heb een Olympus met een 70-300 telelens. Vraag me af of dat voldoende is.

    BeantwoordenVerwijderen