BLOGARCHIEFdinsdag 4 september 2012

Hongarije (Hortobàgyi, Bükkgebergte & Tisza). Deel 3

19 juli 2012. Vandaag gaan we naar het Nationale Park Hortobàgyi (Hortobàgyi Nemzeto Park).Het park is een van de 10 nationale parken in Hongarije. Het ligt op zo'n 200 km ten oosten van Boedapest bij het gelijknamige plaatsje Hortobàgyi. Het gebied maakt deel uit van de Hongaarse steppe, ook bekend als de poesta, een gebied dat in hoofdzaak uit halfdroog grasland bestaat. Omdat de Tisza geregeld buiten z'n oevers treedt is het niet altijd en overal droog; er zijn ook moerasgebieden en rievierbossen. Dus natte plekken genoeg om leuke soorten te ontdekken.  
Er komen ruim 300 vogelsoorten voor. Een kleine greep uit de soorten die wij er waarnamen: Klein waterhoen, Grote Trap, Kleine Klapekster, Sakervalk, een groep van zo'n 120 overzomerende Kraanvogels en zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Hoofddoel van deze dag is een bezoek aan de grote kolonie Roodpootvalken. De vogels broeden er in nestkasten. In het verleden maakten ze hoofdzakelijk gebruik van nesten van kraaiachtigen zoals Roeken. Vanwege de vernietiging van deze Roekenkolonies zijn de valken tegenwoordig aangewezen op nestkasten. Ofschoon laat in het seizoen bleken veel vogels nog niet uitgevlogen. De juveniele vogels waren inmiddels wel al groot, maar werden toch nog door de ouders gevoerd.


Achter de boerderij de Roodpootvalkenkolonie. Hortobàgyi. 19 juli 2012.
Aan informatieborden geen gebrek. Ze staan echt overal in het Nationale Park.  
Karakteristieke boerderijen doorbreken het monotone karakter van de poesta.
Roodpootvalk (Falco vespertinus) / Red-footed Falcon.
Juv. vogels wachten op de oudervogels die komen voeren. Hortobàgyi. 19 juli 2012.
Roodpootvalk juv. (Falco vespertinus) / Red-footed Falcon. Hortobàgyi. 19 juli 2012.
Roodpootvalk juv. (Falco vespertinus) / Red-footed Falcon. Hortobàgyi. 19 juli 2012.
Roodpootvalk ♀. (Falco vespertinus) / Red-footed Falcon. Hortobàgyi. 19 juli 2012.
Roodpootvalk juv. (Falco vespertinus) / Red-footed Falcon. Hortobàgyi. 19 juli 2012.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten