BLOGARCHIEF







zaterdag 23 juni 2012

Verslag Lesbos. Vrijdag 27 april t/m vrijdag 4 mei 2012. 6e Dag.

Woensdag  02 mei 2012
6e dag Lesbos.
(voor de verslagen van dag 1 t/m 5 zie het Blogarchief)
Vandaag om 06.00u opgestaan om naar het Ipsilou Klooster en Sigri te rijden. Maar eerst even een bezoekje aan het Petra Reservoir. We nemen de route zoals beschreven In de gids Birding to Lesbos. Het Reservoir wordt hier Perasma genoemd. Het is even zoeken, maar als we vlak voor Molyvos rechtsaf slaan is het verder vrij gemakkelijk te vinden.
Het meer toont levenloos, omdat de oever “beplakt” is met een soort rubberfolie. Van een fraaie oevervegetatie is geen sprake. Toch zien we een groepje Geelpootmeeuwen en een Zwarte Ooievaar, foeragerend langs de oever. Een eenzame Tafeleend dobbert op het water en aan de overkant zwemmen Casarca’s. We hopen op een Steenuil, maar die laat verstek gaan.
Bij een stuk dicht struikgewas zit een paartje Roodborsttapuiten, Cetti´s Zanger en enkele Baardgrasmussen. In de verte zingt een Cirlgors. Verder observeren we 2 Gierzwaluwen en 4 Roodstuitzwaluwen. Een Nederlandse vogelaar wijst ons op een Griekse Spotvogel, die voor zijn appartement op de weg naar Vafios zit te zingen. We rijden erheen en inderdaad zit er één.
We rijden nu door naar Sigri. Onderweg maken we een korte stop bij Rapor Watch. Het staat er vol vogelaars. Waarschijnlijk zijn er roofvogels in de lucht vanwege de wind, die enigszins is gaan opsteken. We sluiten ons aan bij het gezelschap. Slechts één roofvogel vliegt hoog in de de lucht. Die valt niet te determineren. We rijden verder richting Kalloni om van daar via Filia, Skalochori, Vatousa, Antissa naar het Ipsilou Monastery te gaan. 
Onderweg voor Antissa stoppen we even bij een groep Engelse Birwatchers. Die hebben een paar Rotsmussen en een zingende Cirlgors in de telescoop. Een Blonde Tapuit zit op een uitstekende rots op de uitkijk. We rijden weer verder en stoppen even na Antissa bij het kruispunt, waarvandaan je richting zuiden naar Skala Eressou kunt afslaan. Het is het punt waar ook Birding Breaks een stop maakt om naar o.a. Isabeltapuit te kijken. Het is een goeie locatie voor deze soort. We zien er een. Even verder zien we een Arendbuizerd samen met een Slangenarend doortrekken. Niet veel later een Eleonora’s Valk. Dus toch wat roofvogeltrek vandaag?
Bij het Ipsilou Klooster lopen we het pad aan de linkerkant omhoog, waar auto’s niet omhoog mogen. De Smyrnagors waar we op hebben gehoopt zit er. We horen en zien er verschillende, mogelijk wel 4 of meer. Verder zien of horen we: Wielewaal, Cirlgors, Wielewaal, Grauwe Vliegenvanger, Oostelijke Blonde Tapuit. Bij de parkeerplaats zitten we 2 Kneuen en een Tapuit. Verder nog een paartje Roodborsttapuit.
Het is een geweldig klooster. Moe en bezweet van de wandeling worden we boven door een kloosterling ontvangen. We krijgen een karaf water aangeboden. Helaas spreekt de kloosterling alleen Grieks. Hij opent voor ons de deur naar het kleine kapelletje.
Binnen heerst een oase van rust. We bewonderen het Grieks Orthodoxe interieur. Buiten speuren we de muren van het klooster af in de hoop een Rotsklever te zien.
In een kleine taverne aan de haven van Sigri lunchen we om 16.00u, wel wat laat.
Een prima souvlaki ! En een echte Griekse Salade met Tzatsiki. We genieten na van een prachtige dag.
Trouwens het wordt steeds warmer. De zomer is begonnen op Lesbos. Helaas is het morgen de laatste vakantiedag, maar ...

Waargenomen: woensdag 02 mei 2012
1 Tafeleend 2 Geelpootmeeuw 3 Zwarte Ooievaar 4 Blauwe Reiger 5 Cirlgors 6 Nachtegaal 7 Roodborsttapuit
8 Cetti’s Zanger 9 Baardgrasmus 10 Bonte Kraai 11 Roodstuitzwaluw 12 Gierzwaluw 13 Huiszwaluw
14 Boerenzwaluw 15 Griekse Spotvogel 16 Zomertortel 17 Oost. Blonde Tapuit 18 Rotsmus 19 Hop
20 Vale Spotvogel 21 Eleonora´s Valk 22 Arendbuizerd 23 Slangenarend 24 Isabeltapuit 25 Smyrna Gors
26 Vink 27 Grauwe Vliegenvanger 28 Zwarte Wouw 29 Kneu 30 Wielewaal 31 Grote Karekiet
32 Kleine Torenvalk  33. Kuifleeuwerik 34 Fitis.              

Bruinkeelortolaan (Emberiza caesia) / Cretzschmar's Bunting. Omgeving Ipsilou. 2 mei 2012.
Bruinkeelortolaan (Emberiza caesia) / Cretzschmar's Bunting. Omgeving Ipsilou. 2 mei 2012.
Cirlgors (Emberiza cirlus) / Cirl Bunting. Omgeving Ipsilou. 2 mei 2012.
Oostelijke Blonde Tapuit (Oenanthe melanoleuca) /Eastern Black-eared Wheatear. Ipsilou Klooster. 2 mei 2012.
Oostelijke Blonde Tapuit (Oenanthe melanoleuca) /Eastern Black-eared Wheatear. Ipsilou Klooster. 2 mei 2012.

vrijdag 22 juni 2012

Verslag Lesbos. Vrijdag 27 april t/m vrijdag 4 mei 2012. 7e Dag (laatste dag)

Donderdag  03 mei 2012
7e dag Lesbos.
Vandaag weer vroeg op: 06.00u. De Griel en de Turkse Boomklever staan vandaag boven aan de lijst. Beide soorten hebben we tot dusverre nog niet gevonden!  In de ochtend rijden we naar de Christou River. We parkeren weer onderaan de brug en wandelen een paar honderd meter langs de bijna droog gevallen rivier. Onderweg horen we Bijeneters. We zien een paartje Strandplevier en een Kleine Plevier. De Balkan Kwikstaart laat zich regelmatig horen en zien. En dan heel even horen we de bekende roep. We kijken meteen in de richting van het geluid. Ja hoor hebben, de eerst Griel en even verderop zit een tweede vogel. Het blijkt een paartje. We maken een paar foto´s. Maar ook met digiscooping zitten ze te ver om een goede foto te maken. Even verderop zit een groenpootruiter.
We rijden naar de Zoutpannen-Zoutberg waar op de site van Steve Dudley Krombekstrandloopers, Roodpootvalken en Lachsterns zijn gemeld. De Krombekken hebben we snel. Bij het moerasje waar altijd weer veel vogelfotografen. Ze hebben wel lange objectieven maar weing kennis van vogels.
Ralreiger, Witvleugestern, Kemphaan en Zwarte Ruiter. Het is een echt fantastisch moerasje, je kijkt je ogen uit.
We ontmoeten de SNP vogelaars o.l.v. Wim Smeets en trekken een klein eindje met ze op. Een ♂ Roodpootvalk trekt hoog over. Wim Smeets wijst op een paartje Grielen dat tegen een hek aan zit, het 2e paar van deze dag. In de verte kortteenleeeuweriken.
We rijden vervolgens naar het bos van Alchaderi om de Turkse Boomklever te zoeken. Het is vandaag onze derde en tevens laatste poging de nestboom te kunnen zien. Van Nederlanders op de parkeerplaats krijgen we nu een andere locatie aangewezen. Als we aankomen op de plek staat er een Engels echtpaar dat ons meteen de boom aanwijst waar ze zitten. Het is raak. We zien de vogel komen aanvliegen en vervolgens in de nestholte verdwijnen. Omdat de het nest vrij ver weg is proberen we middels digiscoping een paar geheugenplaatjes te maken.
In de middag gaan we op zoek naar het Metochi Lake. Het is een heel gedoe deze schijnbaar prima vogellokatie te vinden. We horen en zien Cetti’s Zanger en Grote Karekiet horen.
Morgen weer terug naar Nederland.

Waargenomen, naast de dagelijkse soorten, donderdag 3 mei 2012.

1 Griel 2 Strandplevier 3 Kleine Plevier 4 Groenpootruiter 5 Nachtegaal
6 Cetti’s Zanger 7 bijeneter 8 Roodpootvalk 9 Krombekstrandloper 10 Kemphaan
11 Roodkopklauwier 12 Waterhoen 13 Grote Karekiek 14 Koekoek
15 Boomkruiper 16 Turkse Boomklever.

Spaanse Mus (Passer hispaniolensis) / Spanish Sparrow. Kalloni Christou River.  3 mei 2012.
Spaanse Mus (Passer hispaniolensis) / Spanish Sparrow. Kalloni Christou River. 3 mei 2012.
Turkse Boomklever (Sitta krueperi) / Krüper's Nuthatch.  Alchaderi. 3 mei 2012.  
Turkse Boomklever (Sitta krueperi) / Krüper's Nuthatch.  Alchaderi. 3 mei 2012.
Strandplevier (Charadrius alexandrinus) / Kentish Plover. Kalloni Christou Rover. 3 mei 2012.
Strandplevier (Charadrius alexandrinus) / Kentish Plover. Kalloni Christou Rover. 3 mei 2012.
Perzische of Kaukasuseekhoorn (Sciurus anomalus) / Perzian Squirrel. Kalloni. 3 mei 2012.

zaterdag 2 juni 2012

Happy Family in het Westduinpark. Vrijdag 1 juni 2012

De jonge vogels beginnen behoorlijk te groeien. Terwijl pa en ma op enige afstand een oogje in het zeil houden, (eigenlijk zitten ze meer te pitten, dan dat er sprake is van opvoeden), vermaken de jonge ransuilen zich overdag uitstekend metelkaar: pootje haken, elkaar van de tak proberen af te duwen, gekke bekken trekken, het hoort allemaal bij het pubergedrag van deze grappenmakers! Sommigen spreken van 3 jongen, anderen van 4. Wij hebben er 3 kunnen waarnemen.
Het spreekt voor zich dat we de precieze locatie, in het belang van de vogels, hierbij niet bekend maken.

Recente waarnemingen:
dinsdag 5 juni 22.00 - 23.15u: 3 juveniele vogels, bedelend, roepend. De oudervogels zijn wellicht al op zoek naar voedsel.
woensdag 6 juni 22.00 - 23.00u: Regenachtig, we observeren 2 juveniele vogels. De 3e en 4e vogel zijn niet met zekerheid te determineren. De ouders laten zich niet zien.
donderdag 7 juni, 22.00 - 23.15u: Heldere avond. We observeren 4 juveniele vogels en 1 oudervogel. De jongen zijn zeer actief, we horen ze naar elkaar roepen, bedelen, maken oefenvluchten om het vliegen onder de knie te krijgen.
maandag 25 juni, 22.15 - 23.10: Om 22.00u toch nog even gekeken of ze er nog zaten. Bij aankomst hoorde ik ze al weer meteen naar elkaar roepen. De oudervogels heb ik deze avond niet waargenomen. De 4 juv. vogels, inmiddels flink uit de kluiten gewassen, waren weer luidruchtig aanwezig. Oefenen met jagen, duikvluchten maken en vooral veel trainen en behendigheid krijgen in het vangen van muizen. De vraag is of ze nu zelf aan de kost moeten komen of worden ze toch nog door de ouders (bij-) gevoerd? 


Ransuil (Asio otus) / Long-eared Owl. Westduinpark, 1 juni 2012.
Ransuil (Asio otus) / Long-eared Owl. Westduinpark, 1 juni 2012.
Ransuil- juveniel (Asio otus) / Long-eared Owl. Westduinpark, 1 juni 2012.
Ransuil - juveniel (Asio otus) / Long-eared Owl. Westduinpark, 1 juni 2012.
Ransuil - juveniel (Asio otus) / Long-eared Owl. Westduinpark, 1 juni 2012.

vrijdag 1 juni 2012

Excursie HVB Zouweboezem. Zaterdag 2 juni 2012.

Vanuit Voorburg vertrekken we even na 08.30u naar de Zouweboezem. Vorige week hebben we de excursie voorbereid. Vandaag hopen we de verschillende soorten die we zagen, nu ook weer te zien. Na de stop voor Lexmond, rijden we vervolgens door Lexmond. We rijden Lekdijk op. Vanaf de dijk kijken we omlaag over de  uiterwaarden en de fruitboomgaarden. Huiszwaluwen strijken neer om rivierklei te verzamelen voor de nestbouw. In de uiterwaarden zien we Bergeenden met jongen.
Tureluurs zijn goed vertegenwoordigd. In de verte foerageert een Lepelaar, vermoedelijk een juveniele vogel. In een zijtak van de rivier zit een Grutto. Als we er `uitgevolgeld` zijn, rijden we over de dijk naar de Zouweboezem. De parkeerplaats is bijna vol. Blijkbaar trekt het onlangs aangelegde vlonder veel vogelfotografen. Nadat de sleutels uit de portieren zijn getrokken horen we meteen de luide zang van de Cetti’s Zanger. Als we verder lopen horen en zien we een Blauwborst. Hij zit met z’n rug naar ons toe, waardoor de aandacht nu eens niet op de blauwe borst, maar op de even fraaie rode staart gevestigd wordt. De vogel zit vrij dichtbij en het is dus even genieten geblazen.
De eerst Rietzangers en Kleine Karekieten laten zich horen.
Op de de “nieuwe” vlonder is het dringen. De eerder genoemde fotografen zitten er ook. We worstelen ons erop, zoals je je op een regenachtige dag ook een plek weet te veroveren in een overval tramhokje. Het lukt. De Zwarte Sterns zitten vrij dichtbij. Blijkbaar storen ze zich niet aan onze aanwezigheid. Zelfs de vlondertjes direct voor ons zijn bezet.
We wandelen verder. Op weg naar het vogelkijkscherm geeft een Rietzanger vogelzangles. Van achter het scherm observeren we 2 jagende Bruine Kiekendieven. Een mannetje en een vrouwtje. De Rietzangers zijn deze dag goed vertegenwoordigd.
We wandelen tot de vogelhut en gezien de tijd lopen we in rap tempo terug naar de auto’s.
De koffiepauze gebruiken we vandaag in Meerkerk bij Eeterij Het Kleine Brughuis.
Rond 14.30u begint de wandeling in de uiterwaarden tussen Everdingen en Fort Everdingen. De zon is doorgebroken en de temperatuur is flink opgelopen. We hebben een goed zicht op de nattere delen van de uiterwaarden. We observeren o.a. Bergeenden met jongen, Kleine Plevier, Tureluur en een flink aantal Grutto’s. Rond 16.00u eindigt de excursie.

Met dank aan Arris Jan voor het opstellen van de tellijst.

Waargenomen: totaal 55 soorten

1 Winterkoning 2. Cetti’s Zanger 3. Spotvogel 4. Groenling 5. Bosrietzanger  6. Zwartkop 7. Tuinfluiter 8. Blauwborst  9. Putter 10. Rietzanger 11. Rietgors 12. Grasmus 13. Fitis 14. Tjiftjaf 15. Graspieper 16.  Spreeuw 17. Ringmus (?) 18. Witte Kwikstaart 19. Huiszwaluw 20. Gierzwaluw 21. Kieviet 22.  Tureluur 23. Kleine Plevier (meerdere) 24. Bontbekplevier 25. Lepelaar 26. Grutto 27. Kluut 28.  Scholekster 29. Visdief 30. Zwarte Stern broedend op nest 31. Knobbelzwaan 32. Koekoek 33.  Aalscholver 34. Zilvermeeuw 35. Kleine Mantelmeeuw 36. Kokmeeuw 37. Grote Mantelmeeuw (?) 38. Brandgans 39. Bergeend met pullen 40. Krakeend met pullen 41. Slobeend met pullen 42. Kuifeend 43. Wilde Eend 44. Grauwe Gans 45. Purperreiger 46. Blauwe Reiger 47. Havik 48. Bruine Kiekendief 49. Boomvalk 50. Buizerd 51. Zwarte Kraai 52 Fuut 53. Meerkoet met pullen
54. Braamsluiper, 55 Kleine Karekiet.

Op de "nieuwe" vlonder in de Zouweboezem is het dringen geblazen.
Toch hebben we vanaf deze plek, beter dan in voorgaande jaren, goed zicht op de Zwarte Sterns.
Koffiestop in Meerkerk bij Eeterij Het Kleine Brughuis.  
Met het oplopen van de temperatuur verschijnen de eerste vlinders. Kleine Vos.
Ja, inderdaad hij is wel klein.
We poseren voor een fotograaf, bezig met het maken van panoramafoto's.
Hij geeft tekst en uitleg over zijn manier van fotograferen.
We wandelen door de uiterwaarden tussen Everdingen en Fort Everdingen.
En profiteren van het fraaie weer.
Wim neemt de tijd om de vogelzang van de leuke soorten op te nemen.
Fraaie plekkie, even niet op kantoor !
Arris Jan heeft ook voor deze excursie weer de soortenlijst samengesteld. Bedankt !
Zouweboezem: vogelen vanachter het riet dat in rap tempo groeit.
Zicht vanaf de vlonder in Zouweboezem.
Ook tijdens deze excursie wordt er veel aandacht besteed aan de zang van de rietvogels.
Informatiebord bij het pad dat naar het uitkijkscherm loopt.
........ ja, volgens mij hoor ik een rietzanger .... of is het toch .... ?
Goed verdekt opgesteld, zodat je de vogels rustig kunt waarnemen.