BLOGARCHIEFzondag 24 februari 2013

Reeuwijkse Plassen (Plas Broekvelden) HVB Vogelexcursie. 23 februari 2013.Vandaag maken we rondje om de Reeuwijkse Plassen, Plas Broekvelden. We verzamelen op de parkeerplaats van Restaurant Reeuwijkse Hout. De wandeling, die we deze ochtend gaan maken, bedraagt ca 6 km. Op zich geen afstand waar je wakker van ligt, maar vandaag zijn de wandelcondities niet echt super. Het is koud. Plus minus 2 graden onder nul, op zich ook niet zo bar, maar de wind is deze ochtend een pittige tegenstander. Die komt uit het noordoosten en trekt naarmate de wandeling vordert flink aan. En dat maakt het koud, flink koud. het voelt als min 10.
We zijn nog maar amper vertrokken of we zien al een eerste Buizerd. Op de plas dobberen enorme aantallen eenden. Binnen een kwartier hebben we bijna alle algemene Europese eendensoorten op naam gebracht. Alleen de Pijlstaart laat het vandaag afweten.
We observeren de eerste groepjes Nonnetjes, zowel ♂♂ als ♀♀, soms samen met Brilduikers, die al flink in baltsstemming zijn.
Een IJsvogel scheert nu en dan laag over het water. Pas later krijgen we er een goed in beeld. Verderop zit een groepje Putters. In de elzenproppen fourageren Sijzen.
Een Krooneend in gezelschap van een Krakeend laat zich van niet al te grote afstand observeren. In dit deel van de plas zwemmen enorme aantallen Smienten. Het moeten er duizenden zijn. In de lucht voortdurend groepen Brandganzen, soms Kolganzen en Grauwe Ganzen. De laatste kilometers doen denken aan de Elfstedentocht van 1963. We wandelen pal tegen de wind in. Ik vrees voor onderkoelingsverschijnselen. Om ca 12.30 komen we weer bij Restaurant Reeuwijkse Hout.  Als iedereen ontdooid is, wordt er nog wat nagekletst. We zijn het er met z'n allen over eens: het was een zeer geslaagde excursie met veel, heel veel vogels. Een aantal deelnemers heeft besloten in het voorjaar hier weer terug te komen, maar dan met betere tegenstander. 

Waargenomen:
Fuut, Dodaars, Smient, Tafeleend, Krakeend, Meerkoet, Nonnetje, Brilduiker, Kuifeend, Krooneend (1x ♂), IJsvogel, (ca 3 waarnemingen), Grauwe Gans, Kolgans, Brandgans, Kleine Zwaan, Blauwe Reiger, Grote Zilverreiger (groep van ca 15), Koolmees, Pimpelmees, Vink, spreeuw, Kievit, Sijs, Putter, Heggenmus.  

Op de plas zwemmen enorme aantallen eenden. 23 februari 2013.
Volop mogelijkheden om leuke plaatsjes te schieten. 23 februari 2013
Eindelijk weer eens een IJsvogel die even rustig blijft zitten. IJsvogel (Alcedo atthis) / Common Kingfisher. 23 februari 2013.
Brandgans (Branta leucopsis) / Barnacle Goose. 23 februari 2013. 
Foto: Ton Hissink.
Leuk die baltsende Brilduikers (Bucephala clangula) / Common Golden-eye. 23 februari 2013.
Foto: Ton Hissink. 
Smient (Anas penelope) / Eurasian Wigeon. In de vlucht Brandgans (Branta leucopsis) /
Barnacle Goose. 23 februari 2013. Foto: Ton Hissink.
Rechts: Krooneend ♂ (Netta rufina) / Red-crested Pochard. Links: Krakeend (Anas strepera) / Gadwall. 23 februari 2013. Foto: Ton Hissink.
Kleine Zwaan (Cygnus columbianus bewickii) / Bewick's Swan. 23 februari 2013. 
Foto: Ton Hissink.
We wandelen flink door, maar er is voldoende tijd voor stops. 
Vanaf de zuidkant hebben we goed zicht op de plas met enorme aantallen Smienten. 
De omgeving is bijzonder fraai, landelijk, Hollands, zeg het maar.  
 Geknotte knotwilg. 
Tijd voor een hapje tussendoor. 23 februari 2013. 
Krooneend ♂ (Netta rufina) / Red-crested Pochard.
IJsblokjes van moeder natuur. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten