BLOGARCHIEFzondag 17 februari 2013

Sint Philipsland en Tholen. Vogelexcursie HVB. 16 februari 2013.

Om 08.30u vertrekken we met 4 auto’s richting Zeeland voor de excursie naar Sint Philipsland en Tholen. De pittige kou van de afgelopen week heeft plaatsgemaakt voor zacht weer. Er is nauwelijks wind waardoor het een stuk aangenamer aanvoelt. We spreken af vandaag alle Buizerds te tellen. De vogelkijkhut aan de Plaat van Vliet staat als eerste op het programma. Waar ik al bang voor was - vorige week tijdens de voorbereiding van de excursie zat er geen enkele vogel -  komt vandaag uit, nauwelijks een vogel te bekennen, behalve dan een groepje Brilduikers waarvan de heren druk bezig zijn de dames aan de haak te slaan.
Op een steenworp afstand bevindt zich aan de overzijde van de weg een leuker gebiedje. Vanaf de dijk hebben we uitzicht naar twee kanten. Om het slikgebiedje krijgen we meteen al een paar aardige soorten in de telescoop: Rosse Grutto’s, Zilverplevieren en Bonte Strandlopers in behoorlijke aantallen. Voor sommigen levert het op naam brengen van de Kuifduiker problemen op. We wijzen op de kenmerken van de Geoorde Fuut die vaak voor Kuifduiker wordt aangezien en omgekeerd.

We rijden naar Tholen. De teller staat inmiddels op 18 Buizerds. Bij de Rumoirt schorren beklimmen we de dijk. Er zijn flinke aantallen Rotganzen die voortdurend bezig zijn hun eigen naam te noem. Middelste Zaagbekken, Brilduikers en Bonte Strandlopers verplaatsen zich over het water. Jammer dat het licht wat minder is. Het is gewoon een grauwe dag. Voordat we verder rijden naar Sluis, beklimmen we nog een aantal keren de dijk.
Om ca 13.00u is het de bedoeling dat we in ’t Veerhuis koffie gaan drinken. Die blijkt echter gesloten. Na enig aandringen worden we toch toegelaten. We vogelen nog wat rond ´t Veerhuis en dan is het tijd voor de Zuidkant van het voormalige eiland.

Aan de Abraham Wisseweg beklimmen we de dijk om te kijken of de Krabbenkreek nog iets leuks te bieden heeft. Het is inmiddels laagwater, dus zitten de vogels ver weg. In de verte Scholeksters en Bergeenden. We rijden verder naar de Bruintjeskreek waar we enorme aantallen Brandganzen waarnemen. Er zit een groepje Zwanen, maar of het Wilde, Kleine of Knobbelzwanen zijn, kunnen we niet ontdekken, ze zitten gewoonweg te ver weg. Voor de van Haaftenpolder hebben we geen tijd meer, dus rijden we naar de  Scherpenissepolder op Tholen. Van achter het kijkscherm observeren we 3 Nonnetjes en weer heel veel Brandganzen. De excursie eindigt aan de noordkant van de Oesterdam bij de Gortzakweg waar we Wintertaling, Smient en  Krakeend zien.

Tot slot beklimmen we hier nog even de dijk met uitzicht op de Oosterschelde. Door de nevel heen  observeren we Brilduiker en Middelste Zaagbek.
Om ca 18.00u staan we weer op de Appelgaarde. De Buizerdteller staat op 28. Ondanks het grauwe weer met minder goede lichtomstandigheden was het, mede door het enthousiasme van de deelnemers, weer een geslaagde excursie.

bezochte gebieden:

Sint Philipsland: Schorren van Rumoirt, Sluis, de dijk langs de Abraham Wisseweg, Bruintjeskreek.
Tholen: Scherpenissepolder, kijkscherm aan de Platteweg.

waargenomen:

Aalscholver, Blauwe Reiger, Fuut, Geoorde Fuut, Kuifduiker, Dodaars, Aalscholver, Grote Zilverreiger, Grauwe Gans, Brandgans, Rotgans, Kolgans, Nijlgans, Smient, Wilde Eend, Krakeend, Bergeend, Pijlstaart, Kuifeend, Knobbelzwaan, Wilde Zwaan?, Wintertaling, Tafeleend, Brilduiker, Wulp, Meerkoet, Nonnetje, Middelste Zaagbek, Grote Zaagbek, Slobeend, Scholekster, Zilverplevier, Rosse Grutto, Kievit, Steenloper, Bonte Strandloper, Veldleeuwerik, Zwarte Kraai, Ekster, Kauw, Slechtvalk, Grote Mantelmeeuw, Stormmeeuw, Grote Mantelmeeuw, Kokmeeuw, Zilvermeeuw, Torenvalk, Holenduif, Turkse Tortel, Ooievaar (2 onderweg), Rietgors, Buizerd (28).


Vogelkijkhut aan de Plaat van Vliet. 16 februari 2013. 
Vogelobservatiepunt Laagbekken / Philipsdam. 16 februari 2013. 
Vogelobservatiepunt Laagbekken / Philipsdam. 16 februari 2013.
Schorren van Rumoirt. 16 februari 2013. 
Rotgans (Branta bernicla) / Brent Goose. Schorren van Rumoirt
16 februari 2013.
Restaurant 't Veerhuis - Sluis. Sint Philipsland. 16 februari 2013. 
Uitzicht vanaf de Abraham Wisseweg - Sint Philipsland. 16 februari 2013.
Bruintjeskreek - Sint Philipsland. 16 februari 2013. 
Brandgans (Branta leucopsis) / Barnacle Goose. Bruintjeskreek - Sint Philipsland. 
16 februari 2013.
Bruintjeskreek - Sint Philipsland. 16 februari 2013.
Bruintjeskreek - Sint Philipsland. 16 februari 2013.
Scherpenissepolder - Platteweg. Tholen. 16 februari 2013. 
Bruintjeskreek - Sint Philipsland. 16 februari 2013.
Nonnetje ♂ + ♀ (Mergellus albellus) / Smew. Vogelkijkscherm Scherpenissepolder - Platteweg. Tholen. 16 februari 2013. 
Vogelkijkscherm Scherpenissepolder - Platteweg. Tholen. 16 februari 2013.
Plas-dras gebiedje Gortzakweg - noordkant van de Oesterdam. 16 februari 2013. 
Dijk noordkant van de Oesterdam. 16 februari 2013. 
Kolgans (Anser albifrons) / Greater White-fronted Goose. Schorren van Rumoirt.
16 februari 2013. Foto: Ton Hissink.
Brandgans (Branta leucopsis) / Barnacle Goose. Bruintjeskreek - Sint Philipsland. 
16 februari 2013. Foto: Ton Hissink. 
Bergeend (Tadorna tadorna) / Common Shelduck. Scherpenissepolder - Tholen. 
16 februari 2013. Foto: Ton Hissink. 
Brandgans (Branta leucopsis) / Barnacle Goose. Bruintjeskreek - Sint Philipsland. 
16 februari 2013. Foto: Ton Hissink. 
  Wintertaling (Anas crecca) / Common Teal en Krakeend (Anas strepera) / Gadwall.
 Plas-dras gebiedje aan de noordkant van de Oesterdam. 16 februari 2013. Foto: Ton Hissink.
1 opmerking:

  1. Zal dit gebied toch maar eens op mijn wensenlijst zetten, ziet er goed uit voor een lang weekend.

    BeantwoordenVerwijderen