BLOGARCHIEFwoensdag 20 maart 2013

De Torenvalken in Scheveningen, nu al een succes ! Woensdag 20 maart 2013.

De op woensdag 20 maart geplaatste nestkast voor de Torenvalken aan het bedrijventerrein Norfolk in Scheveningen, blijkt een groot succes te worden. Verbluffend snel, binnen 24 uur, was het paar al in, om en op de kast. Het paar dat vorig jaar op een geleidelicht in de omgeving broedde, bracht 3 jongen groot. Het nest bleek dit jaar verdwenen te zijn, waarna het op zoek ging naar een alternatief. Dat bleek een oud kraaiennest te worden in de paal waar nu de kast hangt. Dit oude kraaiennest zat echter vol prikkeldraad en dus ongeschikt om er jongen in groot te brengen. 
Het initiatief om de valken, dit jaar  broedgelegenheid te verschaffen in een nieuwe kast, is afkomstig van Wim van Yperen. 

In de top van deze paal broedde vorig in een kraaiennest het zelfde paar. 
Torenval (Falco tinnunculus) /  Common Kestrel. 
Het oude kraaiennest werd tijdens het plaatsen verwijderd.

Vlak voor de ingang werd vandaag verschillende keren gebaltst. Dat is een goed teken !  
Het is een juweeltje van een kast, afgelopen week in elkaar getimmerd. 
Vrouwtje in de blauwe paal op het bedrijventerrein.
Lekker in de luwte, het was vandaag steenkoud.
Omlaag kijkend naar de bedrijvigheid op het haventerrein. Best spannend. 


1 opmerking:

  1. Hé André,

    Leuk dat je aandacht besteedt aan het nestkast-project. Je verhaaltje erbij is echter niet helemaal correct. Het desbetreffende paar broedde vorig jaar een paal wat verder landinwaarts - te weten op het witte geleidelicht - en brachten daar drie jongen groot. Dat nest bleek dit jaar verdwenen te zijn, waarna ze op zoek gingen naar een alternatief. Dat leek een oud kraaiennest te worden in de paal waar nu de kast hangt. Dat oude nest zat echter vol prikkeldraad. Dat leek mij niet lekker voor hun verenpak en vroeg om schade aan eieren en jongen. Vandaar de veiligere kast!
    Zie ook: http://kiekjesdief.nl/scheveningse-torenvalken

    BeantwoordenVerwijderen