BLOGARCHIEFmaandag 13 mei 2013

5e Dag. Natuurpark Westhavelland, Brandenburg, Duitsland. 26 april t/m 2 mei 2013.

Verslag 5e dag: dinsdag 30 april 2013. 

’s Morgens op de camping bij het laden van de auto horen we een Zwarte Roodstaart roepen vanaf een kale tak van een naaldboom. We beginnen zoals gebruikelijk onze vogeldag met een bezoek aan het Hohennauener Meer nabij Ferchesar. We observeren er één overvliegende Kraanvogel, Europese Kanarie (1x), 2 Eekhoorns, Tuinfluiter en een zingende Winterkoning. 

We gaan op zoek naar het nest hoog in de electriciteitsmast, dat we 2 dagen geleden ontdekten. We konden toen niet zien welke soort erin broedde. Een paartje Visarenden, Zwarte Kraaien of Raven?  De mast bevindt zich even buiten Nennhausen. Als we arriveren zijn de jongen juist bezig met vliegoefeningen en zijn nu goed te zien. Het blijkt een nest van een paar Raven te zijn. De ouders brengen de 3 jongen met enige regelmaat voedsel. We proberen, terwijl de jongen hun vleugels uitspreiden, wat opnames te maken. 

Tussen Nennhausen en Damme gaan we op zoek naar de akker waar we de eerste dag een Paapje, 5 Tapuiten, behoorlijk wat Geelgorzen, Grauwe Gorzen ontdekten. We zien 2 Tapuiten en een Paapje. Even later roept vanuit een struik een Grasmus, de eerste die we hier zien en horen. Ergens in een bos waar we lunchen horen we een Fluiter zingen.Bij een stop onderweg horen en zien we een Boomklever. 

We vervolgen onze route naar de Gülpersee. Het is fantastisch weer. De Zeearenden die we eerder deze week zagen zijn nergens te bekennen. Wel zien we de volgende soorten: Rode Wouw, Buizerd (een hele lichte), Witwangstern (1x overtrekkend over het meer), Zwarte Stern (ca 30), Witwangstern, een Visarendenhorst op een paal aan de overkant van het meer, nog een Visarend hoog in de lucht en Wintertalingen. 

In de namiddag rijden we weer naar Parey. Nu echter via een andere bijzonder fraaie route.  Waargenomen: Grote Karekiet (redelijk algemeen), Roodhalsfuut (ca 4), Kraanvogel (ca 25), Slobeend (ca 25), Wintertaling (enkele), Smient (ca 20), Kuifeend (ca 20), Kokmeeuwen in de kolonie, Aalscholver (ca 20),Geoorde Fuut (ca 4), Ooievaar (1x), Knobbelzwaan (ca 20), Pijlstaart (ca 20), Dodaars (die nu en dan luid baltsend van zich laten horen).


Eekhoorn. Ferchesar.
Eekhoorn. Ferchesar.
Raaf (Corvus corax) / Northern Raven. Omgeving Nennhausen. 
Raaf (Corvus corax) / Northern Raven. Omgeving Nennhausen.
Raaf (Corvus corax) / Northern Raven. Omgeving Nennhausen.
Grauwe Gors (Emberiza calandra) / Corn Bunting.
Bonte Kraai (Corvus cornix) / Hooded Crow. Omgeving Gülpe. 
Rietzanger (Acrocephalus schoenobaenus) / Sedge Warbler. Parey. 
Kraanvogel (Grus grus) / Common Crane. Omgeving Gülpersee. 
Grasmoerassen van Parey. Op de voorgrond Smienten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten