BLOGARCHIEFzaterdag 8 maart 2014

Excursie HVB Landje van Geijsel en Polder Ronde Hoep - 8 maart 2014

Met 5 auto's en 20 deelnemers vertrekken we richting het Groene Hart ten zuiden van Amsterdam. Helaas konden 6 deelnemers, die op de wachtlijst stonden, niet mee. 

Vandaag sneuvelt een weerrecord, 8 maart wordt de warmste dag sinds 1901. Met heel veel zon kunnen we de vogels weer helder in beeld krijgen. Op het Landje van Boer Geijsel wemelt het van de Grutto's. IJslandse of gewone Hollandse, daar valt over te twisten, maar een ding is zeker het is een fraai gezicht. Ook andere leuke soorten bevolken vandaag het gebied: Wintertaling, Watersnip, Slobeend, Scholekster. En dan verschijnt ter plotseling een Sperwer die de hele boel de lucht in jaagt. Het duurt even voordat de rust is weergekeerd en we misschien een nieuwe soort er tussen uit kunnen halen. 

Rond 11.00 uur vertrekken we naar de Ouderkerkerplas. We maken een korte wandeling langs de plas. Op het water voert eentonigheid de boventoon: Smienten en nog eens Smienten, het zijn er vele honderden. Een enkele Rietgors laat zich even zien en horen. 

Om 12.30 uur bezoeken we het bruine café "De Vrije Handel" in Ouderkerk aan de Amstel. Even koffie en een snelle appeltaart en dan gaan we weer verder. 

We rijden van Ouderkerk aan den Amstel naar Waver. Het is een fraaie route over de dijk met aan de ene kant de Waver en aan de andere kant uitzicht op Polder De Ronde Hoep. In de middag wandelen we door een stuk nieuwe natuur: Waverhoek, voorheen polder Groot Mijdrecht. Ook hier zitten talloze watervogels. Enkele Buizerds en 2 Haviken vliegen over.

In Botshol sluiten we de excursie af met nog wat leuke soorten zoals 6 Brilduikers, een Krooneend, 4 Lepelaars, 2 Nonnetjes en 4 Grote Zilverreigers. Vanwege het bijzonder fraaie weer loopt de excursie enigszins uit. 

|Waargenomen soorten:
Brandgans, Kolgans, Grauwe Gans, Bergeend, Krakeend, Pijlstaart, Wilde Eend, Slobeend, Smient, Wintertaling, Krooneend, Kuifeend, Brilduiker, Nonnetje, Aalscholver, Blauwe Reiger, Zilverreiger, Buizerd, Sperwer, Havik, Scholekster, Kluut, Goudplevier, Kievit, Bonte Strandloper, Tureluur, Grutto, Wulp, Watersnip, Kemphaan, Kokmeeuw, Grote Mantelmeeuw, Stormmeeuw, Zilvermeeuw, Graspieper, Witte Kwikstaart, Winterkoning, Pimpelmees, Koolmees, Huismus, Vink, Putter, Groenling, Rietgors. 


Landje van Geijsel. Alle deelnemers op de foto. 
Landje van Geijsel. Grutto's, maar ook andere leuke soorten zoals Wintertaling, Kemphaan en Watersnip. 
Vanwege het gunstige licht zijn de vogels bijzonder goed te determineren.
We proberen zoveel mogelijk andere soorten tussen de Grutto's uit te halen.
Grutto of toch een IJslandse? 
Landje van Geijsel. Grutto (Limosa limosa) / Black-tailed Godwit. 
Landje van Geijsel. Grutto (Limosa limosa) / Black-tailed Godwit
Landje van Geijsel. Grutto (Limosa limosa) / Black-tailed Godwit
Landje van Geijsel. Op zoek naar een Goudplevier. 
Vogelobservatiehut Landje van Geijsel.
Vanwege het fraaie weer komen we eigenlijk nauwelijks in de hut. 
En dan gaat het terras open ! 
Landje van Geijsel. Deze Sperwer (Accipiter nisus) / Eurasian Sparrowhawk, veroorzaakt veel
onrust onder de watervogels.  
Ouderkerkerplas. 
Ouderkerkerplas.
Waverhoek. 
Waverhoek: Er zitten veel vogels. Ook hier weer een overtrekkende Havik. Maar ook soorten als Kemphaan, Bonte Strandloper, Kluut, Brandgans en Kolgans. 
Waverhoek.
Overvliegende Kolganzen.
We wandelen door Waverhoek en maken hier en daar een stop.
Goede info over het gebied.
Waverhoek. 
Waverhoek.
Botshol. 
Botshol. Putter (Carduelis carduelis) / Goldfinch. 
Botshol aan de Botholse Dwarshoek.
Botshol. Nog even de geluidjes oefenen langs deze rij bomen. We horen Putter, Winterkoning en Huismus. 
Botshol. Aan het einde van de dag dat nog heel wat leuke soorten: 4 overvliegenden Grote Zilverreigers, Lepelaars, 6 Brilduikers, zowel mannetje als vrouwtje Nonnetje en een man Krooneend. Om 16.15 uur eindigt de excursie. 

1 opmerking:

  1. Heerlijk om de Grutto's weer te zien dus ze zullen ongetwijfeld de komende dagen ook hier in mijn omgeving weer jun plek innemen. En dan ook nog eens zo mooi weer emt de excursie. Helemaal top.
    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen