BLOGARCHIEFzondag 26 april 2015

HVB excursie Plagroute in Berkenwoudse Driehoek - 25 april 2015.

De zon van de afgelopen dagen heeft plaatsgemaakt voor grijze wolkenluchten. Het motregent. De voorspelling voor de ochtend is regen. Nadat Renée en Muriel uitleg hebben gegeven over het verloop van de ochtendexcursie, rijden we met 5 auto’s naar Berkenwoude. Na een klein uurtje staan we op de parkeerplaats, tevens het begin van de wandeling door de Berkenwoudse Driehoek. De wandeling is ook wel bekend als Plagroute. Onder plaggen wordt verstaan het afsteken van het gras van de weilanden. Hierdoor ontstonden  ruige rietveldjes en bloemrijke hooilanden. En die bevorderen weer de natuurwaarden.

Gelukkig is het droog en dat blijft ook zo tijdens de gehele wandeling. Al op de parkeerplaats blijkt dat de vogels er vrolijk op los zingen. Fitis, Rietzanger en Tjiftjaf laten even duidelijk horen hoe hard vogels kunnen zingen. Voor ons is dat even leuk oefenen. We wandelen door prachtig weilanden. Vanuit de bossages zingen zangvogels als Zwartkop, Winterkoning, Bosrietzanger, Rietzanger en Fitis.
Nu en dan moeten we over een houten hek om het volgende perceel te bereiken. We lopen over bruggetjes op weg naar een ander weidegebied. Onderweg zijn er vrijwel steeds twee of drie kiekendieven te observeren, soms zelf van behoorlijk dichtbij. Koeien staan ons aan te staren met blikken alsof ze willen vragen: Wat doen jullie hier nou weer?

Vanuit het riet horen we nu en dan de tierelantijn van een Rietzanger. Vanachter het vogelkijkscherm zien we in de verte een visdief op een paaltje. Het uitzicht is ronduit oer-Hollands. 

Weidevogels als Grutto laten zich maar sporadisch zien en horen. Gelukkig blijft het droog. De zon komt er niet doorheen, maar regendruppels blijven achterwege. Even menen we een Blauwborst te horen, maar de vogel herhaalt niet. Dus noteren we hem niet op de daglijst. In het slootje voor het kijkscherm bloeien Dotterbloemen. Een vrouwtje Rietgors vliegt door het riet van de ene naar de andere rietstengel. Blijkbaar is ze in paniek geraakt vanwege de vogelaars die misschien te dicht bij haar nest zijn gaan staan.

Om 13.00 uur eindigt de excursie. Het was een prima wandeling door een oer-Hollands landschap met veel, heel veel vogelzang! 

Waargenomen:
Knobbelzwaan, Grauwe Gans, Brandgans, Wilde Eend, Krakeend, Slobeend, Kuifeend, Fazant, Fuut, Aalscholver, Blauwe Reiger, Grote Zilverreiger, Bruine Kiekendief, Buizerd, Torenvalk (onderweg), Waterhoen, Scholekster, Kievit, Grutto, Visdief, Houtduif, Holenduif, Boerenzwaluw, Graspieper, Witte Kwikstaart, Tapuit, Zanglijster, Merel, Tuinfluiter, Zwartkop, Rietzanger, Kleine Karekiet, Bosrietzanger, Fitis, Tjiftjaf, Winterkoning, Pimpelmees, Koolmees, Spreeuw, Huismus, Rietgors.   

Infobord Plagroute bij het beginpunt van de wandeling.
We wandelen met z'n twintigen het gebied in. 
Rietzanger en Bosrietzanger laten zich al meteen horen.
Even kijken of we ze ook zien.
Deze Knobbelzwaan had een goed plekkie uitgekozen.
Paarse Dovenetel nu overal in bloei. 
Jong vee. Ze zijn blij om weer buiten te zijn.
Onderweg mooie plekjes, die je soms alleen nog maar in een gids tegenkomt.
Een nest bezet door een paar Buizerds.
Witte Kwikstaart, zingend vanuit de top van een boom. 
Bruine Kiekendief ♂. 
Bruine Kiekendief ♀
Onderweg altijd tijd om even bij te komen en om bij te praten.
Informatiebord met uitleg over het begrip Plagroute
Uitzicht vanachter vogelkijkscherm.
Vanachter het kijkscherm observeren we een Visdief op een paaltje.  
Het vogelkijkscherm ligt goed verscholen.
Uitleg over verschillende soorten sterns.
 De Dotterbloem is hier redelijk goed vertegenwoordigd. En ze stonden in bloei. 
We horen nog steeds vogelzang waarmee we prima kunnen oefenen.
Het was niet zo gemakkelijk deze Rietzanger goed op de foto te krijgen.
Hollandse polders, sloten, dijkjes, koeien en schapen .... de ingrediënten van deze ochtend.
We wandelen terug naar het beginpunt.
Het vogelkijkscherm is ook de plek waar een aantal deelnemers even bijeenkomen.
foto: Renée
Rietzanger. Foto: Ton.

1 opmerking:

  1. Jammer dat het regende maar..... het was een zeer vruchtbare tocht als ik lees wat jullie allemaal weer gezien hebben aan vogels. Omlijst met een heel stel prachtige foto's.

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen