BLOGARCHIEFzondag 19 april 2015

HVB Excursie Tiengemeten - 18 april 2015

Een strakblauwe lucht en een temperatuur die in de loop van de dag oploopt naar zo’n 15 graden, we mogen niet klagen. Om precies 08.30 uur verlaten we de parkeerplaats Appelgaarde, we willen de eerste boot van 10.00 uur nemen. Omdat het minder druk is dan verwacht, is iedereen snel in het bezit van een veerpont-kaartje.
We steken het Vuile Gat over. Aan de overkant in het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten staan de huurfietsen. Het eerste gebiedje erachter levert meteen een leuke soort op: een Zomertaling. Vanaf het dijkje horen velen voor het eerst dit jaar de Fitis zingen. Er zitten er trouwens meerdere. Op het water observeren we verder niet veel:  een paartje Slobeenden en Krakeenden.

We fietsen door het gehucht en maken een korte stop voor de Ringmussen die hier altijd zitten. Deze keer zijn ze er even niet. We fietsen naar het uitkijkpunt Vliedberg. Onderweg maken we nog even een korte stop en zien dat Weelde voor een groot deel is drooggelegd. Later horen we van medewerkers van Natuurmonumenten dat men bezig is de Kleine Waterteunisbloem, exoot en woekeraar, te verwijderen. Voor vogelaars een buitenkansje omdat op zulke drooggevallen plekken vaak steltlopers verblijven. We zien o.a. Zwarte Ruiters, Groenpootruiters, een Bontbekplevier en Tureluurs. We fietsen verder naar de Vliedberg. Even verderop horen en zien we de Rietgors en een Rietzanger, die geregeld een baltsvlucht maakt. Overigens is hij niet de enige die zo’n baltsvlucht uitvoert. Ook Boompieper en Grasmus zien we dit doen.
En dan opeens hoog in de lucht  het gekwinkeleer van een Veldleeuwerik. 

Vanaf de Vliedberg hebben een fraai uitzicht over het eiland. We observeren weer Groenpootruiters en Zwarte Ruiters. Remco ontdekt 2 overvliegende Gierzwaluwen en een een Slechtvalk.
We blijven wat langer dan gepland, omdat er behoefte is aan een sneedje brood en een drankje. Dan gaan we verder.
Onder aan de Vliedberg zetten we de fietsen neer om vanaf hier een korte wandeling in westelijke richting te maken. Langs het pad horen verschillende Rietzangers. Ook de Rietgors en de Bosrietzanger zijn aanwezig.
Om 13.30 uur haasten we ons naar de Rietheuvel, helemaal aan de andere kant van het eiland. We gaan immers niet naar huis voordat we een Blauwborst hebben gezien of gehoord. Met de wind in de rug en de koplamp op de Rietheuvel gericht bereiken we een half uur later de plaats van bestemming.
Ja, en dan is het altijd maar weer afwachten of hij er zit. We horen er slechts één en dat is een mager resultaat. Op een rietstengel bungelt een mannetje Roodborstttapuit die de afwezigheid van de Blauwborst compenseert. En dat doet hij, want het is een prachtige vogel. 

Om 15.00 uur zijn we weer terug bij het Bezoekerscentrum. We leveren de fietsen in en op het terras praten we nog wat na. Mede dankzij het prima weer was het een geslaagde dag. In het verleden was het wel eens anders, toen werden we haast het eiland afgespoeld ! 

Met dank aan Renée en Ton voor de toegestuurde foto's. 

waargenomen:    
Knobbelzwaan, Grauwe Gans, Brandgans, Bergeend, Nijlgans, Wilde Eend, Krakeend, Slobeend, Wintertaling, Zomertaling, Tafeleend, Kuifeend, Fazant, Fuut, Aalscholver, Roerdomp, Blauwe Reiger, Ooievaar (bij de parkeerplaats Appelgaarde), Lepelaar, Bruine Kiekendief, Buizerd, Slechtvalk, Torenvalk (onderweg vanuit de auto), Meerkoet, Waterhoen, Scholekster, Kluut, Bontbekplevier, Kievit, Tureluur, Zwarte Ruiter, Groenpootruiter, Grutto, Kokmeeuw, Kleine Mantelmeeuw, Zilvermeeuw, Houtduif, Holenduif, Turkse Tortel, Gierzwaluw, Veldleeuwerik, Boerenzwaluw, Witte Kwikstaart, Heggenmus, Blauwborst, Roodborsttapuit, Merel, Zwartkop, Rietzanger, Kleine Karekiet, Bosrietzanger, Fitis, Tjiftjaf, Winterkoning, Koolmees, Pimpelmees, Boomkruiper, Ekster, Kauw, Zwarte Kraai, Huismus, Putter, Groenling, Rietgors.

Vertrek met het pontje van Natuurmonumenten. 
Voor sommige deelnemers is het de eerste keer dat zij op het eiland komen. Spannend !
We varen richting het Vuile Gat voor de oversteek naar Tiengemeten. 
We hadden eigenlijk een vollere boot verwacht. Echt druk is het vandaag niet.
Even onderling kennis met elkaar maken.
Eigenlijk is de sfeer onder de deelnemers altijd prima.
Altijd enthousiast. 
In het plasje direct achter het Bezoekerscentrum zit altijd wel iets leuks, vandaag een Zomertaling.
Zomertaling (Anas querquedula) / Garganay. 
Op de achtergrond het gehucht, het einige nog op het eiland.
In deze tijd van het jaar is het altijd fraai op Tiengemeten.
Je ziet ze niet, maar er zwemmen talloze eenden op het water. 
We turen het water af. 
We zien dat het deel Weelde zo goed als droog staat.
Langs de randjes natuurlijk altijd steltlopers in deze tijd van het jaar. 
Op zoek naar nog meer soorten.
Op de Vliedberg nemen we het er even van. 
Korte picknick op de Vliedberg. 
We observeren hier Groenpootruiters, Grutto's, Zwarte Ruiters, Gierzwaluw en Slechtvalk.
Vanuit het struweel laat de Rietgors zich vandaag talloze keren goed horen. 
Vogelen vanaf de Vliedberg. foto: Renée. 
Weelde, er ontstaan strandvlaktes.
Tijd om nog even na te praten voor het Bezoekerscentrum.
Om 16.00 uur brengt Natuurmonumenten ons weer naar de overkant. 
Vandaag ook nog wat plaatjes kunnen schieten voor de blog. foto: Renée. 
Groenpootruiter - Foto: Ton.
Kluut - Foto: Ton.
Zwarte Ruiter - Foto: Ton.
Slobeenden met Bergeenden - Foto: Ton.
Grutto - Foto: Ton.
Bruine  Kiekendief ♂ - Foto: Ton.
Rietzanger - Foto: Ton.

1 opmerking:

 1. Een heerlijk vogeldagje en ook nog eens heel veel gezien.
  De groenpootruiter heb ik zelf nog nooit gezien en ken hem dus alleen van foto's van anderen.
  Ook de zomertaling heb ik zelf nog nooit kunnen vastleggen.
  Een heerlijk blog met heel veel mooie foto's en een varia aan verschillende vogels.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen