BLOGARCHIEFwoensdag 6 mei 2015

Verslag Elbe - 4 t/m 9 mei 2015 - deel 4

5e dag. Elbe. 8 mei 2015.                       
Eigenlijk was vandaag de laatste dag en zouden we teruggaan naar Den Haag. Maar we besluiten om toch nog een dagje langer te blijven. We hebben immers nog niet alle soorten gezien die op ons lijstje staan, bovendien hebben we ook nog niet alle gebiedjes bezocht die we wilden bezoeken.

Trouwens het is vandaag beter weer dan gisteren, er waait minder wind waardoor het een stuk aangenamer aanvoelt. We rijden vandaag naar Kaltenhof waar zich een oude spoorwegbrug bevindt. Onderweg bezoeken we de enorme observatietoren bij Grippel. Vanaf de toren heb je een goed uitzicht over de Elbe. In de verte zie je de binnenduinen van Klein Schmölen. Als we bij de oude brug aankomen zitten er 2 Patrijzen op de weg. Ze schieten meteen het ernaast gelegen veld in. Onder de dekking van planten struinen ze door het veld. Een goed begin van de dag. We maken een paar foto’s.

Nadat we de brug hebben bekeken en we van vooral veel kikkerconcerten hebben genoten, rijden we naar de verschillende poeltjes in de uiterwaarden. Er zijn nog steeds geen steltlopers te zien. Muriel ontdenkt weer een Grauwe Klauwier. In het riet langs de Elbe horen we Buidelmezen. Als we thuis de foto met de Grauwe Klauwier besuderen blijkt er ook nog een Buidelmees op te staan. Twee vliegen in een klap. In de verte vliegt een Zeearend die door Kraaien wordt belaagd. Ook de Koekoek, Braamsluiper en Sprinhaanzanger laten zich hier horen en bekijken.  

En dan is het tijd op zoek te gaan naar Ortolanen, een soort die in de Elbtalaue nog relatief veel voorkomt. We weten waar we moeten zoeken en de zang zit in ons hoofd. Als we een paar geschikte akkertjes hebben gevonden, horen we er wel een paar, maar ze laten zich moeilijk zien. We blijven zoeken, nu en dan zitten ze dichtbij dan weer wat verder weg. Als we bij een zijweggetje staan te wachten zien we één een bad nemen in een plasje water. Deze Ortolaan laat zich goed bekijken.
In de namiddag rijden we nog even terug waar we de Patrijzen zagen, maar die zijn inmiddels verdwenen. We rijden terug naar onze Ferienwohnung in de wetenschap dat het vandaag de laatste dag was en met de gedachte dat we hier zeker nog een keer terug zullen komen.  

6e dag (terugreis). 9 mei 2015. Vertrek 07.00 uur. Aankomst DH 14.00 uur. 

Waarnemingen 8 mei 2015:
Knobbelzwaan, Grauwe Gans, Wilde Eend, Patrijs, Fazant, Kokmeeuw, Aalscholver, Blauwe Reiger, Ooievaar, Rode Wouw, Zwarte Wouw, Buizerd, Zeearend, Torenvalk, Meerkoet, Kraanvogel, Kievit, Houtduif, Koekoek, Grote Bonte Specht, Veldleeuwerik, Boerenzwaluw, Huiszwaluw, Graspieper, Boompieper, Witte Kwikstaart, Gele Kwikstaart, Roodborst, Nachtegaal, Merel, Braamsluiper, Zwartkop, Grasmus, Rietzanger, Sprinkhaanzanger, Grote Karekiet, Kleine Karekiet, Fluiter, Winterkoning, Koolmees, Pimpelmees, Buidelmees, Grauwe Klauwier, Ekster, Kauw, Bonte Kraai, Spreeuw, Huismus, Ringmus, Vink, Kneu, Putter, Groenling, Rietgors, Ortolaan, Geelgors.    

Zoogdieren: Haas, Beverrat, (1x Beverrat bij Pevestorf achter de Lindenhof , 1x Beverrat bij Kaltenhof), Ree. Veel kikkers in de poeltjes bij Kaltenhof.

Vlinders: Oranje Tipje, Klein Geaderd Witje.

Informatiebord bij de observatieoren tussen Langendorf en Grippel.
11 meter hoog, met uitzicht over de Elbauen. (uiterwaarden van de Elbe) 
Uitzicht op de Elbe
Aan de andere kant de binnenduinen van Klein Schmölen.
Uitzicht vanaf de observatietoren. 
Op dit bord belangrijke info over het "Biosphärenreservat". 
Patrijs (Perdrix perdrix) / Grey Partridge.
Patrijs (Perdrix perdrix) / Grey Partridge.
Patrijs (Perdrix perdrix) / Grey Partridge.
Eisenbahnbrücke bij Dömitz
Eisenbahnbrücke bij Dömitz
De geschiedenis van de Eisenbahnbrücke.
Uiterwaarden bij Kaltenhof. 
Rietgors (Emberiza schoeniclus) / Common Reed Bunting.
Grauwe Klauwier (Lanius collurio) / Red-backed Shrike.
Grauwe Klauwier (Lanius collurio) / Red-backed Shrike.
Grauwe Klauwier (Lanius collurio) / Red-backed Shrike.
Buidelmees (Remiz pendulinus) / Eurasian Penduline Tit.
Beverrat (Myocastor coypus). Gusborn.
Beverrat (Myocastor coypus). Gusborn.
Ortolaan (Emberiza hortulana) / Ortolan Bunting. Omgeving Kaltenhof.
Ortolaan (Emberiza hortulana) / Ortolan Bunting.
Ortolaan (Emberiza hortulana) / Ortolan Bunting.
Ortolaan (Emberiza hortulana) / Ortolan Bunting. Omgeving Kaltenhof.
Boerenzwaluw (Hirundo rustica) / Barn Swallow. Op het dank van Pension Lindenhof.
Fijne Waterranonkel (Ranunculus aquatilis ). Achter Pension Lindenhof.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten