BLOGARCHIEF







donderdag 30 april 2020

HVB Vogelexcursie Hoeksche Waard - 8 februari 2020

Het is inmiddels een traditie geworden. De excursie naar de Hoeksche Waard onder leiding van Peter de Barse. Over ons verzoek om in 2020 weer een excursie te willen geven voor de HVB hoefde Peter niet lang na te denken. In totaal hebben zich 20 deelnemers voor de excursie aangemeld. Als we op de parkeerplaats langs de Westdijk even voor Goudswaard aankomen staat Peter ons al op te wachten. Deze dag wordt hij vergezeld van Janus Verkerk. Janus is een zeer bekende vogelaar. Hij begeleidde en organiseerde vele reizen naar verre bestemmingen voor de Stichting Vogelreizen.

Het is een druilerige ochtend. Volgens plan maken we een flinke wandeling in de Korendijkse Slikken. Daarnaast bezoeken we verschillende kijkhutten. Al meteen horen we vanuit het riet een waterrral. Een flinke groep grote zilverreigers houdt ons van afstand in de gaten. 
Het is een fraai gebied met veel ruigtes. In de verte zien we het Spuit dat uitmondt in het Haringvliet. Een roodborsttapuit laat zich van nabij bekijken. Als we open water bereiken zien we een aantal middelste zaagbekken en brilduikers. Vanaf een vogelkijkscherm ontdekken we 3 grote zaagbekken. De regen is inmiddels opgehouden en dat maakt het er een stuk aangenamer op. De cetti's zanger heeft dit natuurgebied blijkbaar ook ontdekt, want hij laat regelmatig zijn explosieve zang horen.

Rond 12.00 uur lunchen we in het bezoekerscentrum Klein Profijt van het Hoekschewaards Landschap (HWL). Het is een gezellig bezoekerscentrum met een aantal kleine exposities waaronder een verzameling opgezette vogels. Op de website van het HWL is uitgebreide informatie te vinden over de vele activeiten van de vereniging. 

Na de lunch vertrekken we naar het Oude Land van Strijen. Er zouden veel dwergganzen zitten en dat klopt. We tellen er niet minder dan 23. Ook zitten er weer veel brand- en kolganzen. En dan barst plotseling de euforie los. Een van de deelnemers heeft een zeearend in zijn telescoop. De vogel zit op de grond, niet echt dichtbij maar toch wel goed herkenbaar door de telescoop. 

Rond 15.00 uur eindigt de excursie. We nemen afscheid van Peter en Janis en natuurlijk hopen we dat de traditie in ere zal worden gehouden. 

En Iedereen was het er over eens, het was een geslaagde en gezellige excursie.

waargenomen: 
grote zilverreiger, brilduiker, middelste zaagbek, roodborsttapuit, grote zaagbek, cetti's zanger, zeearend, dwergans (23), brandgans, kolgans, smient, knobbelzwaan, zilvermeeuw, dodaars, buizerd, meerkoet, tafeleend, bergeend, veldleeuwerik, fuut, grauwe gans, zwarte kraai, kokmeeuw, krakeend, torenvalk, kuifeend, wilde eend,  


 We beginnen de excursie met een flinke wandeling door de Korendijkse Slikken
Vogels observeren over de rand van een observatiepunt in de Korendijkse Slikken
En op het open water van het Spui zien we o.a. Middelste Zaagbekken 
en overvliegende Brilduikers 
 Vogelkijkhut Korendijkse Slikken - Spuimonding Oost 
Info over Spuimonding Oost 
We krijgen informatie over landschap en de vernieuwde Korendijkse Slikken
De Korendijkse Slikken is een van de typische deltanatuurgebieden aan het Haringvliet
Ook van Peter krijgen we meer te horen over de zoetwatergetijdennatuur
Ondertussen wordt er stevig doorgevogeld
Tijd voor een foto
Struinend over het laarzenpad
Het wordt een flinke wandeling
Mooi rond vogelkijkscherm met uitzicht op de Spuimonding
Soms moet de paraplu even op
Vogelkijkhut de Zeemol
De makers zijn geïnspireerd door het leven in de Oosterschelde
De hut lijkt wat op een schelpdier
In de hut is volop ruimte
Het bouwwerk is gebouwd met tweedehands hout en steenschotten
" Even alleen op de wereld ", je leest er alles over op dit informatiebord
De plek waar we gingen lunchen
In de middag vervolgen we de excursie in het Oude Land van Strijen
Zeearend (Haliaeetus albicilla) / White-tailed Eagle  foto: Renée
Oude Land van Strijen    foto: Renée
Een historisch moment

Om ca 15.00 uur eindigt deze zeer geslaagde en gezellige excursie. 
Peter en Janus bedankt ! 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten