BLOGARCHIEF







vrijdag 24 april 2020

Landje van Geijsel en Polder Groot-Mijdrecht - 24 april 2020

Thuiszitten in coronatijd is soms niet eenvoudig en zeker niet met het stralende weer en de strakke zon van de afgelopen dagen. Vandaag brengen we een vogelbezoek aan Landje Van Geijsel en Polder Groot Mijdrecht. Omdat het in de natuurgebieden niet erg druk is en met in ons achterhoofd de 1.5 meter trokken we er zoals gezegd vandaag op uit. De afgelopen jaren kwamen we hier jaarlijks op excursie met de Haagse Vogelbescherming. Vogelexcursies die over het algemeen zeer geslaagd waren.  

Het is stralend weer en bij aankomst blijken er maar een paar personen op Geijsel te zijn afgekomen. Als we de auto even verderop parkeren klinkt vanuit het riet de droge ratel van een rietzanger. Het is meteen de aankondiging van wat een geslaagde dag gaat worden. 
Langs het hekje van de stal van de welbekende boer zetten we onze statieven op. We turen het gebied af en ontdekken een flinke groep kemphanen waarbij zich groenpootruiter heeft aangesloten. Hier en daar horen en zien we tureluurs. De grote groepen grutto's blijken het gebied inmiddels te hebben verlaten. We tellen er amper 3 en dat is weinig voor het Landje van Boer Gijsel dat immers bekend staat om zijn grutto's en ondersoort IJslandse grutto's. Maar het maakt de dag er niet minder om. 

We vogelen verder en met het heldere weer - de lucht is veel blauwer nu er minder wordt gevlogen - zijn de soorten vrij simpel op naam te brengen. Leuk is de waarneming van een paartje zomertalingen. Een steltkluut, die in Nederland inmiddels steeds algemener wordt, struint door het hoge gras. We tellen meer dan 20 bosruiters. En dan wordt het tijd voor Polder Groot Mijdrecht. 

Het is nog steeds schitterend weer. Op de parkeerplaats worden we getrakteerd op al weer een ratel, maar nu van de snor. We klauteren over het hekje. Vlak voor ons zitten kluten. 
Ook in deze polder zitten nauwelijks nog grutto's. Vanuit het riet klinken de bekende rietvogels zoals rietzangers, blauwborst en rietgors. Een groep van ca 35 regenwulpen vliegt over ons heen. Een deel landt voor ons. Rond een uur of vijf rijden we weer terug naar huis. Een ding is zeker. Ondanks de beperkingen van de coronacrisis kun je toch blijven vogelen, maar wel met in je achterhoofd de 1.5 meter afstand. 

waarnemingen: (ze staan wel doorelkaar)
putter, kleine plevier, grutto, fitis, regenwulp, blauwborst, rietgors, tureluur, cetti's zanger, dodaars, kluut, visdief, snor, boerenzwaluw, kievit, zwartkop, groenpootruiter, witte kwikstaart, bergeend, scholekster, krakeend, slobeend, smient, bosruiter (ca 30), steltkluut, torenvalk, kemphaan, zomertaling, rietzanger. 


 Tureluur (Tringa totanus) / Common Redshank - Landje van Geijsel. 
 links: Tureluur (Tringa totanus) / Common Redshank 
rechts: Bosruiter (Tringa glareola) /  Wood Ssandpiper
Landje van Geijsel 
 Kemphaan (Calidris pugnax) / Ruff
voorgrond: Groenpootruiter (Tringa nebularia) / Common Greenshank
Landje van Geijsel
 Kemphaan (Calidris pugnax) / Ruff
Landje van Geijsel
Steltkluut (Himantopus himantopus) / Black-winged Stilt
Landje va Geijsel
 Krakeend (Mareca strepera) / Gadwall
Landje van Geijsel
 Kemphaan (Calidris pugnax) / Ruff
Landje van Geijsel
 Landje van Geijsel
 Bergeend (Tadorna tadorna) / Common Shelduck
Landje van Geijsel 
Witte Kwikstaart (Motacilla alba) / White Wagtail
Landje van Geijsel
Landje van Geijsel
Landje van Geijsel
Grauwe Gans (Anser anser) / Greylag Goose
Landje van Geijsel
Landje van Geijsel
Landje van Geijsel
Kluut (Recurvirostra avosetta) / Pied avocet
Polder Groot-Mijdrecht
Rietzanger (Acrocephalus schoenobaenus) / Sedge Warbler
Polder Groot-Mijdrecht
Regenwulp (Numenius phaeopus) / Whimbrel
Polder Groot-Mijdrecht
Regenwulp (Numenius phaeopus) / Whimbrel
Polder Groot-Mijdrecht
Boerenzwaluw (Hirundo rustica) / Barn Swallow
Polder Groot-Mijdrecht

Geen opmerkingen:

Een reactie posten