BLOGARCHIEFwoensdag 9 november 2011

Kraanvogels in de Diepholzer Moorniederung "Dem Kranich auf dem Spur", 4, 5 en 6 november 2011.

De Diepholzer Moorniederung staat op de route van de Duitse en Scandinavische kraanvogels die in oktober en november op weg gaan naar de overwinteringsgebieden rond de Middellandse Zee. In de omgeving van Diepholz en Rheden bevinden zich een tiental hoogveengebieden waar kraanvogels vanaf eind oktober tot medio november een tussenstop maken. Op de akkertjes waarop juist geoogst is, maisakkertjes worden ze ook wel genoemd, eten ze de resten mais, bieten en aardappelen. Na het opvetten vliegen ze vervolgens door naar de volgende tussenstop in Lac du Der in de Champagne in Noord-Frankrijk. Daarna zijn ze voldoende opgevet om naar de Middellandse Zee te vliegen.

Wij bezochten de hoogveengebieden Rehdener Geestmoor, Großes Moor bei Barnstorf, Mittleres Wietingsmoor en het Neustädter Moor en het Naturpark Dümmer.

Naast de vele duizenden kraanvogels zagen we verder : klapekster, geelgors, roek, buizerd, ruigpootbuizerd, torenvalk, blauwe kiekendief, slechtvalk, zeearend, ringmus, goudvink, fitis !, rietgors, rietgans, kolgans, grote zilverreiger, kramsvogel, koperwiek, zanglijster, staartmees, graspieper.

 
Al voor zonsopgang vliegen grote groepen in V formatie en onder luid Krü, Krö, Krü" vanuit hun slaapplaatsen naar de maisakkers om er te fourageren. Rehdener Geestmoor.

De aantallen zijn spectaculair. De truc is je zodanig op te stellen dat ze over je heen vliegen. Rehdener Geestmoor.

We hebben hebben een dag tevoren een plek gevonden van waar de vogels je niet uit de lucht kunnen zien. En dan vliegt er soms een een formatie laag over je heen. Ze zijn uiterst behoedzaam en schuw. Rehdener Geestmoor.  

Met het weinige licht is het lastig fotograferen. Rehdener Geestmoor.

Je hebt al snel bewegingsonscherpte. Rehdener Geestmoor.

Kraanvogel met juv. (Common Crane / Grus grus). De foto's zijn gemaakt vanuit de auto ergens op weg naar het  Mittleres Wietingsmoor. We zijn bewust niet uitgestapt om verstoring te komen. Verstoring kan ertoe leiden dat de ouders hun jong kwijtraken. En willen we dat ?  

Uitkijktoren in het Rehdener Geestmoor. Op de website Bund Diepholzer Moorniederung is veel actuele  informatie te vinden. http://www.bund-dhm.de/

Kraanvogels. (Common Crane / Grus grus). Omgeving Mittleres Wietingsmoor.

Kraanvogels. (Common Crane / Grus grus). Omgeving Mittleres Wietingsmoor.

Kraanvogel met juv. (Common Crane / Grus grus). Omgeving Mittleres Wietingsmoor.

Kraanvogels (Common Crane / Grus grus). Omgeving Mittleres Wietingsmoor.

Kraanvogel met juv. (Common Crane / Grus grus). Omgeving Mittleres Wietingsmoor.

Gelukkig genieten de vogels in Europa bescherming en kunnen ze rekenen op brede steun van diverse particuliere natuurorganisaties. Rehdener Geestmoor.

Krü, Krö, Krü .... het geluid dat ver draagt. Rehdener Geestmoor.

In de namiddag was er wat meer licht zodat we wat meer details van de ondervleugels konden waarnemen.
Mittleres Wietingsmoor.  

1 opmerking:

 1. Boudewijn Schreiner23 november 2011 om 15:19

  Hoi André en Muriel,
  Leuk reisverslag met mooie sfeervolle foto's van de Kranen.
  Het digiscopen begint zijn vruchten af te werpen.
  groet,
  Boudewijn

  BeantwoordenVerwijderen