BLOGARCHIEFvrijdag 25 mei 2012

Excursie HVB Nieuwkoop. Zondag 20 mei 2012.

De weersvoorspelling voor vandaag: veel regen met kans op onweer en hagel. Op het moment dat de deelnemers zijn ingedeeld bij hun chauffeur, is de regen opgehouden. We vertrekken richting Noorden waar we met 4 elekrobootjes ook wel fluisterbootjes genoemd een vogelexcursie door het Nieuwkoopse Plassengebied gaan maken. Omdat we tot in de namiddag gaan varen, heeft Ton, die de excursie leidt, voor de langste route gekozen. Bij het inschepen horen we de zang van de eerste vogels: Zanglijster, Putter, Winterkoning en Groenling. Bij het begin van de vaart ziet Ton een leuke soort: een Grauwe Vliegenvanger. Gelukkig is het nog steeds droog. We krijgen al gauw de eerste Rietzangers te horen. De kenmerkende baltsvlucht, waarbij ze ook in de vlucht zingen, is van nabij te zien. In de verte zingt een Blauwborst. Ook de eerste Rietgorzen zijn verschenen. Langs de oevers staan overal de Gele Lis en de Koekoeksbloemen in bloei. Regelmatig vliegt er een Zwarte Stern over ons heen. Inmiddels varen we over De Meije waar het oppassen geblazen is vanwege de vele zeer lage bruggetjes waar we onderdoor moeten.
Om ca 13.00u is het tijd voor koffie en die gebruiken we in Eetcafé De Halve Maan langs de Meije.
Het begint licht te regenen. Om ca 14.00u gaan we weer aan bord. Op ons bootje bestuderen we de zang van de Spotvogel en de Bosrietzanger. We horen ze een aantal keren luid zingen waardoor we de verschillen in zang goed kunnen horen. Niet voor iedereen een eenvoudige opgave. Geheel tegen de weervoorspelling gaat de zon schijnen. Weer varen we weer onder lage bruggetjes door.
Over het open water van de Zuideinderplas en de Noordeinderplas varen we terug naar Noorden. Een van de elekroboten moet afhaken vanwege lege batterijen. Op de Noordeinderplas begint ook ons bootje langzamer te varen. We vragen ons af of we Noorden ooit nog zullen bereiken. Een halve kilometer voor de “finish” is de vaart er echt helemaal uit. We worden op sleeptouw genomen door een elekrobootje van onze groep. Het is inmiddels 18.00u als we Noorden bereiken.

Waargenomen: winterkoning, grauwe vliegenvanger, koolmees, pimpelmees, spotvogel, bosrietzanger, putter, groenling, fitis, tjiftjaf, zwartkop, tuinfluiter, blauwborst, rietzanger, kleine karekiet, snor, rietgors, heggenmus, torenvalk, buizerd, bruine kiekendief, zwarte stern, visdief, purperreiger, blauwe reiger, lepelaar, ooievaar, koekoek, kokmeeuw, tureluur, oeverloper, scholekster, grutto, kievit, bergeend, wilde eend, tafeleend, boerenzwaluw, huiszwaluw, gierzwaluw, meerkoet, fuut, zanglijster.

Vaartocht: Noorden - De Meije - Zuideinderplas - Noordeinderplas - Noorden.
Inschepen in Noorden.
De deelnemers worden over de bootjes verdeeld.
Voldoende hersteld om mee te gaan op excursie.
We krijgen de laatste instructies over hoe de bootjes bestuurd moeten worden.
En dan wordt het tijd om het Nieuwkoopse Plassengebied in te gaan.
Ook moet duidelijk zijn wie het roer in handen neemt.
Het is wel even wennen het roer in handen  te hebben.
Vanaf de boot wordt actief gevogeld: welke soorten zien we en welke horen we.  
Ondertussen varen we over De Meije.
Op de elektrobootjes is de sfeer prima.
Inmiddels begint tegen de verwachting in de zon te schijnen.
Ja, de tekst spreekt voor zich.
We varen keer op keer onder lage bruggetjes door.
Het is een schitterend gebied.
Bij Eetcafé De Halve Maan is geen steiger.
Koffie en appeltaart op het terras van Eetcafé De Halve Maan.
We verlaten De Meije en naderen de afslag naar de Zuidereinderplas.
De makers en bedenkers van deze site.
Onderweg enkele paren Brandganzen met jongen.
We moeten zelf zorgen voor het openen van de draaibruggen.
Ja, en dan moet je ook weer aan bord zien te komen.
Onderweg jonge eendjes, maar we kwamen ook futen en meerkoeten met jongen tegen.
 

1 opmerking:

  1. een bekende lepelaar
    http://corfikkert.blogspot.com/2012/05/2012-05-nederland-eigen-roem.html
    groet
    cor

    BeantwoordenVerwijderen