BLOGARCHIEFzaterdag 27 augustus 2011

Tiengemeten HVB 27 augustus 2011

Als we op de parkeerplaats in Voorburg verzamelen lijkt het weer ons gunstig gestemd. Om 10.00u steken we met het pontje van Natuurmonumenten het Vuile Gat over.  Met de fietsverhuur van Natuurmonumenten heb ik afgesproken de fietsen bij het Bezoekerscentrum neer te zetten. Ze staan er, twintig op een rij.
Volgens plan fietsen we naar de eerste vogelplek die achter het Bezoekerscentrum ligt. Een plas- dras gebiedje. Er zijn meestal wel wat steltlopers of interessante eenden te zien. Vandaag echter geen stellopers, maar daarvoor in de plaats nemen we enorme aantallen zwaluwen waar. Oeverzwaluwen, huiszwaluwen en boerenzwaluwen vormen inmiddels grote groepen die binnenkort de grote reis naar het zuiden gaan beginnen. Aan de overzijde zitten een stuk of 10 grote zilverreigers.  Nu en dan observeren we een kleine  zilverreiger.
De volgende vogelplek is de Vliedberg. In het dorp horen we een paar ringmussen. We rijden naar de Vliedberg. Onderweg nog een stop bij een bruggetje: krakeenden, slobeenden, wilde en enkele tafeleenden dobberen op het water.
In de verte naderen de eerste donkere wolken. Een stortbui? Het kan haast niet anders.  We richten onze  koplampen richting het Bezoekerscentrum. De eerste dikke druppels dalen op ons neer.  
In het halletje van het Rien Poortvliet Museum en het Bezoekerscentrum wachten we op droog weer.
Na een uurtje is het eindelijk zover. We vervolgen onze weg richting de herberg die in juni in vlammen is opgegaan.
Weer pakken donkere wolken samen. We moeten flink op de pedalen om droog aan te komen. In een oude legertent bestellen we koffie en soep.  Op het tentdoek kletteren de eerste regendruppels. Het is best wel gezellig in die tent, die me aan mijn militaire diensttijd, dat is lang geleden, doet terugdenken.
Van vogelen komt niet veel meer. Op het middagprogramma staat een bezoek aan het uiterste westen van het eiland. Maar nog voordat we bij het bezoekerscentrum aankomen begint het weer te plenzen. Om 15.oou nemen we het pontje terug naar Nieuwendijk. Eén boot eerder dan gepland.
Ik beloof de groep deelnemers de excursie in het voorjaar over te doen. Maar dan wel met fraai voorjaarsweer.


Op het pontje van Natuurmonumenten steken we het Vuile Gat over. In de ochtend prachtig weer.


Volbepakt. De nodige fotoapparatuur gaat ook mee. Je weet immers maar nooit.


Achter het bezoekerscentrum bij het plas- dras gebiedje op zoek naar leuke steltlopers.


Door het dorp Tiengemeten op weg naar de Vliedberg.

De telescoop geeft vaak antwoord op een vogelvraag.


Zo doen vogelaars dat !

We schuilen in het Rien Poortvliet Museum.

Joop kijkt of er al droog weer op komst is.

We hebben koffie, thee en soep besteld. Deze legertent is de tijdelijke vervanging van de boerderij die in juni in vlammen opging.

Het is best wel knus in zo'n oude legertent.

Wachten op het pontje naar Nieuwendijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten