BLOGARCHIEFzaterdag 2 juni 2012

Happy Family in het Westduinpark. Vrijdag 1 juni 2012

De jonge vogels beginnen behoorlijk te groeien. Terwijl pa en ma op enige afstand een oogje in het zeil houden, (eigenlijk zitten ze meer te pitten, dan dat er sprake is van opvoeden), vermaken de jonge ransuilen zich overdag uitstekend metelkaar: pootje haken, elkaar van de tak proberen af te duwen, gekke bekken trekken, het hoort allemaal bij het pubergedrag van deze grappenmakers! Sommigen spreken van 3 jongen, anderen van 4. Wij hebben er 3 kunnen waarnemen.
Het spreekt voor zich dat we de precieze locatie, in het belang van de vogels, hierbij niet bekend maken.

Recente waarnemingen:
dinsdag 5 juni 22.00 - 23.15u: 3 juveniele vogels, bedelend, roepend. De oudervogels zijn wellicht al op zoek naar voedsel.
woensdag 6 juni 22.00 - 23.00u: Regenachtig, we observeren 2 juveniele vogels. De 3e en 4e vogel zijn niet met zekerheid te determineren. De ouders laten zich niet zien.
donderdag 7 juni, 22.00 - 23.15u: Heldere avond. We observeren 4 juveniele vogels en 1 oudervogel. De jongen zijn zeer actief, we horen ze naar elkaar roepen, bedelen, maken oefenvluchten om het vliegen onder de knie te krijgen.
maandag 25 juni, 22.15 - 23.10: Om 22.00u toch nog even gekeken of ze er nog zaten. Bij aankomst hoorde ik ze al weer meteen naar elkaar roepen. De oudervogels heb ik deze avond niet waargenomen. De 4 juv. vogels, inmiddels flink uit de kluiten gewassen, waren weer luidruchtig aanwezig. Oefenen met jagen, duikvluchten maken en vooral veel trainen en behendigheid krijgen in het vangen van muizen. De vraag is of ze nu zelf aan de kost moeten komen of worden ze toch nog door de ouders (bij-) gevoerd? 


Ransuil (Asio otus) / Long-eared Owl. Westduinpark, 1 juni 2012.
Ransuil (Asio otus) / Long-eared Owl. Westduinpark, 1 juni 2012.
Ransuil- juveniel (Asio otus) / Long-eared Owl. Westduinpark, 1 juni 2012.
Ransuil - juveniel (Asio otus) / Long-eared Owl. Westduinpark, 1 juni 2012.
Ransuil - juveniel (Asio otus) / Long-eared Owl. Westduinpark, 1 juni 2012.

1 opmerking:

  1. Leuke fotoreeks van deze uilenfamilie in het Westduinpark.
    Vooral bekoorlijk als ze hun oogjes even opendoen.
    groet,
    Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen