BLOGARCHIEFzaterdag 9 mei 2015

Verslag Elbe - 4 t/m 9 mei 2015 - deel 1

1e dag / (reisdag): 4 mei 2015
De reis vanaf Den Haag naar Holtorf bedraagt een kleine 600 km. We vertrekken om 07.10 uur en arriveren om precies 15.30 uur op de plaats van bestemming: een kleine  vakantiewoning die onderdeel is van een boerderij onder monumentenzorg. Het huisje is zeer schoon en leuk ingericht. Echt iets voor liefhebbers zegt de aardige Duitse eigenaresse. Ze heeft het tevoren “blitz und blank” gepoetst. Nadat we ons hebben geïnstalleerd maken we nog even een ritje naar de Elbe.

Waarnemingen onderweg: Roek, Rode Wouw en Zwarte Wouw, Zomertortel, Buizerd, Torenvalk.
Waarnemingen vanaf ons huisje naar de oevers van de Elbe bij Schnackenburg:
Koekoek, Grauwe Gans, Geelgors, Gele Kwikstaart, Rode Wouw, Zwarte Wouw, Buizerd, Torenvalk,
Grote Karekiet, Kraanvogel (achter ons huisje mogelijk een broedpaar), Boomkruiper, Bonte Kraai, Grasmus, Vink, Groenling, Huiszwaluw, Huismus, Ringmus (op het het erf van ons huisje ca 4), Veldleeuwerik, Nachtegaal (enkele, ook te horen vanaf het erf van ons huisje).

2e dag. Elbe. 5 mei 2015.
Om 0830 uur vertrekken we naar de eerste locatie. Het is het kleine meertje waar we gisteren de Grote Karekiet zagen en hoorden. Het is lekker weer, de zon schijnt. Ook horen we weer een Veldleeuwerik, zien een Buizerd, horen een Grasmus en ontdekken een Gele kwikstaart.
We beklimmen de dijk even verderop. Van hieruit hebben we uitzicht over graslanden en de Aland, een zijriviertje van de Elbe. In de verte een Vos en een groepje Reeën. 
Op het gras zit een Paapje, maar als we de telescoop erbij halen, is hij al weer verdwenen.
Na een klein uurtje rijden we richting Gartow om Spa Rood te kopen. Ook bezoeken we de plaatselijke VVV van Gartow, waar we een wandelkaart kopen. De bedoeling is dat we een wandeling gaan maken in de Elbholz. We rijden naar Pevestorf, dat we nog van onze vorige reis kennen. Het begint te regenen en dus dan maar even koffie in de Lindenhof/Lindenkrug.
In het bos langs het weggetje naar het pontje, horen we naast de vele zangvogels nu ook voor het eerst Fluiter. 
Vanwege de regen rijden we naar Vietze aan de oevers van de Elbe. Hier hebben we een fraai uitzicht over de Elbe. We observeren o.a. Nachtegaal, Huiszwaluw, Vuurgoudhaan, Putter. Aan de overkant van de Elbe lopen 3 Ooievaars. Het is 13.00 uur en de zon komt langzaam tevoorschijn. We maken een wandeling die van achter de Lindenhof/Lindenkrug begint.
We bereiken na ca 1 kilometer de vogelkijkhut. Het zonnetje schijnt weer en het is zo’n graad of 20 geworden. Vanuit het riet zingt een Rietgors en een Rietzanger. De Koekoek zingt luid door het bos. En dan ineens een Wielewaal. De zang van de Braamsluipers is voortdurend te horen. In de lucht regelmatig een Rode en dan weer een Zwarte Wouw. Ook de Geelgors is van de partij. Het is hier werkelijk prachtig en wat een stilte.
In de Lindenhof drinken we thee en een biertje. Op het terras ontdekken we een slang, ja, een slang, een echte. Muriel maakt een paar foto´s. Thuis maar even kijken om welke soort het gaat.
We gaan boodschappen doen in de supermarkt van Gartow. Daarna gaan we nog even vogelen langs de Gartower See. Het is prachtig zonnig weer, het voelt zomers aan.
Beneden aan de brug staat een vogelkijkhut. Onder aan de brug zit een Matkop van bloesems te eten en er vliegt een Sperwer over. De Grote Karekiet is op 2 plaatsen aanwezig, hij zingt zo hard dat hij niet te missen is. 

Waargenomen op 5 mei 2015:
Knobbelzwaan, Grauwe Gans, Brandgans, Wilde Eend, Kuifeend, Fazant, Blauwe Reiger, Ooievaar, Rode Wouw, Zwarte Wouw, Buizerd, Sperwer, Torenvalk, Meerkoet, Kraanvogel, Kievit, Kokmeeuw, Houtduif, Holenduif, Zomertortel, Koekoek, Veldleeuwerik, Boerenzwaluw, Huiszwaluw, Witte Kwikstaart, Gele Kwikstaart, Heggenmus, Roodborst, Nachtegaal, Roodborsttapuit, Grote Lijster, Zanglijster, Merel, Tuinfluiter, Zwartkop, Grasmus, Braamsluiper, Rietzanger, Grote Karekiet, Fitis, Fluiter, Tjiftjaf, Vuurgoudhaan, Winterkoning, Koolmees, Pimpelmees, Matkop, Boomklever, Boomkruiper, Ekster, Kauw, Bonte Kraai, Zwarte Kraai. Spreeuw, Wielewaal, Huismus, Ringmus, Vink, Kneu, Putter, Groenling, Rietgors, Geelgors.        

Vlinders: Klein Koolwitje, Klein Geaderd Witje, Dagpauwoog, Landkaartje,  Citroenvlinder, Oranjetipje.

Zoogdieren: Vos (1x), Ree (groepje van ca 5), Ringslang op het terras van de Lindenhof. Die Ferienwohnung.
Ferien auf dem Lande.
Pevestorfer Wiesen achter de Lindenhof
Grote Karekiet (Acrocephalus arundinaceus) / Great Reed Warbler. Holtorf.
Grote Karekiet (Acrocephalus arundinaceus) / Great Reed Warbler. Holtorf.
Witte Kwikstaart (Motacilla alba) / White Wagtail.
Bij de ingang van het pad achter de Lindenhof staat dit bord.
Broedende Kraanvogels in de Pevestorfer Wiesen.
Kraanvogel (Grus grus) / Common Crane.
Kraanvogel (Grus grus) / Common Crane.
Uitzicht vanuit de observatiehut in de Pevestorfer Wiesen.
Obeservatiehut Pevestorfer Wiesen.
Ringslag op het terras van Hotel de Lindenhof.
Witte Kwikstaart bezig met het verorberen van een libelle. Brug Gartower See.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten