BLOGARCHIEF







donderdag 30 april 2020

Groene Jonker - Zevenhoven - 27 april 2020

Het is evenals de afgelopen weken nog steeds stralend weer. Vandaag hebben we een bezoek aan de Groene Jonker op ons programma staan. We hebben ons wel voorgenomen het gebied niet te betreden als er veel wandelaars zijn. De 1.5 meter afstand is nog steeds van kracht, dus we proberen alert te blijven. 

De vogelzang is nu op zijn hoogtepunt. Dat is goed te merken als we op de parkeerplaats aankomen. Een tjiftjaf, zwarkop en fitis zitten luid te zingen. Bij het eerste doorkijkje zien we de eerste watervogels en steltlopers. We zien kluten, heel veel grauwe ganzen, bergeenden en grutto's. In de lucht cirkelen 2 buizerds. Vanuit het riet horen we regelmatig rietzangers en enkele rietgorzen. Leuk is de waarneming van een hoog overvliegende zwartkopmeeuw. Als we op een bankje neerstrijken jaagt er een visdief voor ons boven het water. Telkens duikt de vogel loodrecht het water in. Even verderop ontdekken we een groenpootruiter op een droog slikplaatje. 

Telkens observeren we weer een nieuwe soort. Dan weer een kleine plevier, dan weer een jagende bruine kiekendief. Aan het einde van de wandeling horen we nog een grasmus. Het was een vogelrijke wandeling met veel vogels en veel verschillende soorten. De Groene Jonker is vooral in deze tijd van het jaar een bezoek waard. 

waargenomen: 
grasmus, snor, tureluur, lepelaar, kleine karekiet, bruine kiekendief, brandgans, wintertaling, groenpootruiter, kleine plevier, visdief, zwartkopmeeuw, roodborsttapuit, witte kwikstaart, kuifeend, rietgors, tafeleend, rietzanger, smient, krakeend, wulp, regenwulp, slobeend, buizerd, kemphaan, bergeend, kluut, grutto, putter, fitis, tjiftjaf, zwartkop, boerenzwaluw, kievit, waterhoen, knobbelzwaan, fazant, canadese gans. 


 Kluut (Recurvirostra  avosetta) / Pied Avocet.
 Rietzanger (Acrocephalus schoenobaenus) / Sedge Warbler
 Rietzanger (Acrocephalus schoenobaenus) / Sedge Warbler
 Groene Jonker. Het water stond laag.
 Groene Jonker. Op de droogevallen stukken vandaag veel steltlopers.
 Lepelaar (Platalea leucorodia) / Eurasian Spoonbill
 Lepelaar (Platalea leucorodia) / Eurasian Spoonbill
 Koolzaad (of raapzaad ?) 
 Atalanta (Vanessa atalanta) / Red Admiral
Rietzanger (Acrocephalus schoenobaenus) / Sedge Warbler



Geen opmerkingen:

Een reactie posten