BLOGARCHIEF







donderdag 21 mei 2020

Zouweboezem en Everdingen - 20 mei 2020

Vanwege de gunstige tijd van het jaar om onze broedvogels volop actief bezig te zien, kozen we vandaag voor een bezoek aan de Zouweboezem en aansluitend een bezoek aan de uiterwaarden bij Everdingen. We gaven hier de afgelopen jaren vogelexcursies. Al meteen op de parkeerplaats van de toegang naar de Zouweboezem worden we getracteerd op een luid zingende spotvogel. Het blijkt niet zo eenvoudig de spotvogel te fotograferen. We vervolgen het pad langs het riet. 

Wat opvalt is dat veel bomen flink zijn gegroeid. We horen regelmatig fitis, rietzanger en tjiftjaf. We wandelen verder naar de vlonder van waaraf je de zwarte sterns goed kunt zien. Inderdaad zijn er behoorlijk wat nestvlotjes bewoond. Er wordt gebaltst en soms gepaard. Gelukkig is het niet heel erg druk en dus hoeven we ons over de coronamaatregelen vandaag minder zorgen te maken. We horen een snor en zien vanaf het kijkscherm een steltkluut en enkele lepelaars. Langs het pad een koninginnepage. 

Op de Zouwedijk in Ameide is een nieuw uitkijkpunt van waar je een groot deel van de Zouweboezem kunt zien. Nu en dan landen er purperreigers, dan weer stijgt er een op vanuit het riet. Ook hier horen weer volop rietvogels als kleine karekiet, snor, rietgors en rietzanger.
  
Het tweede deel van de dag besteden we aan een bezoek aan de de uiterwaarden van Everdingen. Het zit vol zangvogels. Vanuit het riet horen we de bekende rietvogels. De volgende keer proberen we het bezoek aan de Zouweboezem in te korten en meer tijd te besteden aan Everdingen. Je kunt hier b.v. een fraaie wandeling maken in de uiterwaarden. Het was een voorjaarsdag met een zomers tintje. 

waargenomen: brandgans, krakeend, winterkoning, grasmus, visdief, fitis, kleine karekiet, grutto, kluut, bergeend, tjiftjaf, witte kwikstaart, purperreiger, tureluur, slobeend,zwartkop, lepelaar, steltkluut, grote zilverreiger, blauwborst, snor, bosrietzanger, heggenmus, bruine kiekendief, zwarte stern, buizerd, groenling, kuifeend, koekoek, rietgors, rietzanger, scholekster, cetti's zanger, winterkoning, putter, huismus, vink, spotvogel. 

Tjiftjaf (Phylloscopus collybita) / Common Chiffchaff
Zouweboezem
Fitis (Phylloscopus trochilus) / Willow warbler
Fitis (Phylloscopus trochilus) / Willow warbler
Zwarte Stern (Chlidonias niger) / Black Tern
Zwarte Stern (Chlidonias niger) / Black Tern
Zwarte Stern (Chlidonias niger) / Black Tern
Zouweboezem
Zouweboezem
Koninginnepage
Rietgors (Emberiza schoeniclus) / Reed Bunting  
En natuurlijk ontbreekt het niet aan informatie 
Sinds 2018 is ook de lepelaar broedvogel van de Zouweboezem 
Het enige vogelkijkscherm. De vogels zitten wel wat ver weg
Steltkluut (Himantopus himantopus) / Black-winged Stilt 
    Gele Plomp
      Regelmatig informatieborden 
Purperrreiger (Ardea purpurea) /  Purple Heron
Tjiftjaf (Phylloscopus collybita) / Common Chiffchaff
Everdingen 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten