BLOGARCHIEF







zaterdag 27 februari 2021

Nieuwe Driemanspolder - Noord. Leidschendam 27 februari 2021

Van verschillende kanten werd ons eerder al aangeraden naar de Nieuwe Driemanspolder te gaan. Er zouden al veel vogelsoorten zijn waargenomen. Ofschoon het in de vroege ochtend behoorlijk mistig is besluiten we toch te gaan. Via waarneming.nl vinden we de parkeerplaats (Wilsveen) van waar we vrij simpel het gebied in kunnen. Omgewoelde grond duidt op de recente aanleg van het natuuurgebied en de enigszins verhoogde paden moeten de bezoekers behoeden voor natte voeten. 

Maar nu over naar wat er ornithologisch valt te beleven. Als we de auto hebben geparkeerd worden we vanuit een boomtop in de gaten gehouden door een torenvalk.. Een eindje verder horen we een groepje putters. Op het water observeren we talloze eendensoorten die hier wellicht de winter hebben doorgebracht. Steeds klinkt vanuit de vegetatie het roepje van de rietgors. We zullen ze deze ochtend regelmatig zien en horen. 

Leuk is de waarneming van een jagende blauwe kiekendief, een vrouwtje. We lopen naar het kijkscherm dat uitzicht biedt op een kleine oeverzwaluwwand. In 2020 hebben er al oeverzwaluwen in gebroed. In de loop van de ochtend lost de mist op en begint de zon te schijnen. De Nieuwe Driemanspolder is ook vanuit de kant van Zoetermeer te bereiken. Dit deel wordt Driemanspolder Zuid genoemd. Een volgende keer gaan we vanaf hier de polder in. 

waargenomen: 8 overvliegende scholeksters, 1x tureluur, regelmatig groepjes holenduiven, 1 ♀ jagende blauwe kiekendief, grote gele kwikstaart ?, regelmatig rietgorzen, enkele graspiepers, baltsende dodaarzen, 1x pijlstaart, ca 250 smienten, ca 30 kuifeendeen, enkele wintertalingen, 2x kleine zilverreiger, enkele grote zilverreigers, ca 15x krakeend, 1x overvliegende buizerd, 4x bergeend, 1x torenvalk, groepje putters en ca 4x kolgans.

Torenvalk (Falco tinnunculus) / Common Kestrel
Torenvalk (Falco tinnunculus) / Common Kestrel
Grote Zilverreiger (Ardea alba) Western Great Egret
Kleine Zilverreiger (Egretta garzetta) / Little Egret
Kleine Zilverreiger (Egretta garzetta) / Little Egret - Op de voorgrond 4 Kolganzen
Rietgors (Emberiza schoeniclus) / Reed Bunting
Rietgors (Emberiza schoeniclus) / Reed Bunting
Blauwe Kiekendief ♀ (Circus cyaneus) / Hen Harrier
Rietgors (Emberiza schoeniclus) / Reed Bunting
De mist is opgetrokken, het ziet er nu weer wat vriendelijker uit 
Voor zover wij weten het einige vogelkijkscherm
Deze knobbelzwaan showt zijn ring

Geen opmerkingen:

Een reactie posten