BLOGARCHIEF







maandag 12 december 2022

HVB Vogelexcursie Clingendael en Oosterbeek - 10 december 2023

De historische landgoederen Clingendael en Oosterbeek zijn het hele jaar door het bezoeken waard. Ook in december wanneer de thermometer aangeeft dat je beter thuis had kunnen blijven. Vandaag maakten we er met 14 deelnemers een wandeling. Helaas moest Henk afzeggen vanwege een tegen een griep aanzittende verkoudheid. Omdat je in deze tijd van jaar in de landgoederen niet op erg veel vogelsoorten hoeft te rekenen had ik mij voorgenomen het accent enigszins op vogelgeluiden te leggen. Want vogels laten zich ook in de wintermaanden horen. 

Al kort na de start kregen we een ijsvogel in beeld. Omdat de vogel vrij lang op een tak boven het water bleef zitten kon iedereen hem goed bekijken. De ijsvogel blijft voor velen altijd weer een bijzondere waarneming. Even verderop ontdekte een van de deelnemers een vrij donkere buizerd op een tak. Ook die vogel bleef zitten en was dus ook door iedereen goed te bekijken. Regelmatig hoorden we boomkruipers die in deze tijd van het jaar nog niet zingen. Ik denk dat aan het einde van de excursie de meesten het roepje van de boomkruiper wel onder de knie hadden. Clingendael en Oosterbeek zijn goede locaties voor boomklevers. Ook die soorten kregen we snel in de kijker en ook even later hoorden we de luide roep van deze fraaie vogel. Een roep die als je hem een aantal keren hebt gehoord niet snel meer vergeet. 

In de verschillende waterpartijen zwommen veel krakeenden, een soort die het de laatste jaren goed doet. Verder zagen we nog meer eendenspul zoals slobeend, kuifeend en wilde eend.

Van de berichten dat de merelstand hard achteruitgaat is hier niets te merken. Ondanks de grauwe en nevelige ochtend was het een succesvolle excursie wat mede te danken was aan het enthousiasme van de groep.

Vandaag heeft René ons weer een grote dienst bewezen door ondanks de slechte lichtomstandigheden toch weer mooie foto's te maken. Alle foto's hieronder zijn van hem. Dank hiervoor. En ook dank aan Michèl die met Photoshop uit een goudhaan een vuurgoudhaan toverde. De foto is hieronder geplaatst. 

waarnemingen: fuut, meerkoet, kuifeend, slobeend, krakeend, wilde eend, nijlgans, blauwe reiger, buizerd, ijsvogel, merel, goudhaan, vuurgoudhaan, boomkruiper, boomklever, vink, koolmees, pimpelmees, houtduif, gaai.

Sfeerplaatje Clingendael (foto René)
                                                  Blauwe reiger (Ardea cinerea) / Grey Heron (foto René)
Boomklever (Sitta europaea) / Eurasian Nuthatch (foto René)
  Boomklever (Sitta europaea) / Eurasian Nuthatch (foto René)
Boomkruiper (Certhia brachydactyla) / Short-toed Treecreeper (foto René)
Buizerd (Buteo buteo) / Common Buzzard (foto René)
Vuurgoudhaan (Regulus ignicapilla) / Common Firecrest (foto René)
Fuut (Podiceps cristatus) / Great Crested Grebe (foto René)
Grote Bonte Specht (Dendrocopos major) / Great Spotted Woodpecker (foto René) 
IJsvogel (Alcedo atthis) / Common Kingfisher (foto René)
Knobbelzwaan (Cygnus olor) / Mute Swan (foto en ringgegevens van René)


Kuifeend (Aythya fuligula) / Tufted Duck (foto René)
Slobeend (Spatula clypeata) / Northern Shoveler (foto René)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten