BLOGARCHIEF







zaterdag 4 maart 2023

HVB vogelexcursie de Nieuwe Driemanspolder - 4 maart 2023

Traditiegetrouw verzamelen we op de parkeerplaats Appelgaarde bij Station Mariahoeve. Een kleine 20 leden van de vereniging hebben zich aangemeld voor deze excursie. Niet zo verwonderlijk want de Nieuwe Driemanspolder geniet inmiddels landelijke bekendheid, er werden hier immers de afgelopen jaren veel bijzondere soorten waargenomen. Het is met de noordoosten wind guur, het voelt winters aan en nu en dan komt er een bui over ons heen. 

We beginnen in de Driemanspolder Noord even voor de Oude Begraafplaats. Grote Canadese ganzen zijn luidruchtig aanwezig op het water. De eerste kleine zilverreiger is nerveus bezig zijn kostje bijelkaar te scharrelen. We bevinden ons niet ver van de boerderij waar je de beste kans hebt de steenuil te zien. De vogel is hier eigenlijk wel iedere dag aanwezig. In een poging de steenuil in beeld te krijgen, blijven op ruime afstand van de boerderij om van hier te kijken of we het uiltje kunnen ontdekken. Laura heeft hem zo goed als zeker in de kijker. Hij zit met zijn rug naar ons toe. Toch zijn we er niet helemaal zeker van of het wel een steenuil is. We lopen nog wat verder naar de boerderij, maar dan is hij onvindbaar. Helaas. We slaan linksaf, lopen richting het bruggetje. Hier hebben we meer geluk. Een ijsvogel scheert over het water en landt precies voor ons in een rietkraag. Meteen worden alle telescopen in stelling gebracht. De ijsvogel heeft geen haast en blijft lang zitten. Bijna iedereen heeft hem door een scoop kunnen zien of er een foto van kunnen maken.

We wandelen verder in de hoop een groep grutto's te zien. Gisteren werden ze hier waargenomen. Blijkbaar is de groep naar elders vertrokken. Op deze plek zitten ze in ieder geval niet. Wel zien we groepjes overwinterende eenden waaronder kuifeenden, tafeleenden, pijlstaarten, slobeenden, krakeenden en kluten. Vanuit de verte komen dreigende donkere wolken op ons af. 

We besluiten terug te wandelen naar de parkeerplaats om enerzijds de bui te ontlopen en anderzijds naar een andere plek te rijden in de hoop daar de grutto's wel te zien. Op de parkeerplaats van Perzisch Restaurant de Witte Raaf stappen we uit. 

In eerste instantie zien we geen grutto's maar nadat alle vogels op de wieken zijn gegaan en er een hergroepering van vogels heeft plaatsgevonden, zien we eindelijk een groep van ca 80 vogels. Verderop gaan we op zoek naar kemphanen want je wilt als vogelaar altijd meer. Maar die krijgen we deze ochtend niet in de kijker. Inmiddels is een waterig zonnetje gaan schijnen en met het licht in de rug kunnen we de eenden en kluten goed zien. Inmiddels is het 12.00 uur en dus tijd om de Driemanspolder weer te verlaten. 

waargenomen:  grote canadese gans, grauwe gans, knobbelzwaan, nijlgans, bergeend, slobeend, krakeend, smient, wilde eend, pijlstaart, wintertaling, tafeleend, kuifeend, meerkoet, fuut, kuifeend, houtduif, holenduif, scholekster, kluut, kievit, grutto, bonte strandloper, tureluur, kokmeeuw, stormmeeuw, zilvermeeuw, kleine mantelmeeuw, aalscholver, blauwe reiger, grote zilverreiger, kleine zilverreiger, ijsvogel, torenvalk, sperwer, buizerd, kauw, zwarte kraai, waterpieper, graspieper, winterkoning, pimpelmees, koolmees, spreeuw, groenling, vink.

De excursie begint in Wilsveen voor de Oude Begraafplaats (Nieuwe Driemanspolder Noord)
We lopen naar het Waterjufferpad
De laatste instructies voor de excursie
Op zoek naar de Steenuil die hier even verderop regelmatig wordt gezien
Grutto's zitten hier vandaag niet
De boerderij van de Steenuil
Zilvermeeuw (Larus argentatus) / European Herring Gull 
Kleine Zilverreiger (Egretta garzetta) / Little Egret
                                                            Kleine Zilverreiger (Egretta garzetta) / Little Egret
Smient (Mareca penelope) / Eurasian Wigeon - IJsvogel (Alcedo atthis) / Common Kingfisher
Kleine Zilverreiger (Egretta garzetta) / Little Egret
IJsvogel (Alcedo atthis) / Common Kingfisher
IJsvogel (Alcedo atthis) / Common Kingfisher
Zoekplaatje. Graspieper (Anthus pratensis) / Meadow Pipit
Waterpieper (Anthus spinoletta) / Water Pipit
Kieviten en Grutto's 
Grote Canadese Ganzen, Kieviten, Grutto's  
Een enthousiaste groep Haagse vogelaars
Klein Hoefblad (Tussilago farfara)
Kieviten, Bergeenden, Wintertalingen, Pijlstaarten enz. enz. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten