BLOGARCHIEF







zaterdag 25 februari 2023

KNNV vogelexcursie Landje van Geijsel, Waverhoek en Botshol - 25 februari 2023

Vandaag bezoeken we een reeks natuurgebiedjes ten zuiden van Amsterdam. Het zijn misschien wel de laatste natuurpareltjes in dit deel van Noord-Holland en Utrecht. Het is te hopen dat ze stand weten te houden tegen de steeds verder oprukkende verstedelijking.

Traditiegetrouw starten we de dag op de parkeerplaats Appelgaarde, station Mariahoeve in Voorburg. Met de straffe noordoostenwind voelt het winters aan. Na de briefing van 08.30u vertrekken we met 9 deelnemers in 3 auto’s naar het Landje van Geijsel. Een uur later arriveren we bij de welbekende schuur van boer Jan die een aantal jaren geleden het beheer van zijn landje heeft overgedragen aan Landschap Noord-Holland. De afgelopen week zijn hier de eerste grutto’s aangekomen. Na het opzetten van de telescopen zien we een groep van 250 vogels. De meeste zijn nog in winterkleed en wanneer we intensief kijken blijken er ook enkele IJslandse tussen te zitten. Verder zitten er wintertalingen, scholeksters, witte kwikstaarten, slobeenden, wulpen en mogelijk een regenwulp. Een slechtvalk zorgt voor paniek in de groep grutto’s die meteen op de wieken gaat. De aanval van de slechtvalk mislukt en weldra keert de rust weer. Inmiddels is de schuurdeur open en binnen is het aangenaam vertoeven, lekker uit de wind. Met de komst van nieuwe vogelaars begint het flink druk te worden en voor ons het moment om op weg te gaan naar de Ouderkerkerplas.

De plas ligt even buiten Ouderkerk aan de Amstel. Er is een vogelkijkscherm van waarachter we enorme aantallen smienten zien ronddobberen. Wellicht staan ze al in de startblokken voor terugkeer naar hun zomerverblijven in het hoge noorden. We wandelen langs de rietkraag in de hoop een vroege blauwborst te scoren. Helaas. Maar een cetti’s zanger maakt heel wat goed door voortdurend te zingen. Jouke ziet een laag over het water vliegende lepelaar. Veel meer soorten vinden we hier verder niet.

Inmiddels is het al weer bijna 12.00 uur en dus tijd voor koffie. Dorpscafé De Vrije Handel is een prima taverne om bij te praten en van de koffie met appelgebak te genieten. Op het moment dat we willen afrekenen, blijkt Marijke dat al voor ons te hebben gedaan. Zij was afgelopen donderdag jarig en heeft vandaag getrakteerd. “Dankjewel en hierbij namens alle deelnemers nogmaals van harte gefeliciteerd en we wensen jou nog heel veel gelukkige en vogelrijke jaren toe!”   

Na de koffie rijden we naar Waverveen. Ik wijs alle deelnemers erop om onderweg, rijdend langs de Waver, vooral naar buiten te kijken, want aan de rechterkant passeren we Polder Ronde Hoep, een van de grootste open en onbebouwde gebieden van de randstad en aan de linkerkant het riviertje de Waver. Jaap blijft doorvogelen vanuit de auto en regelmatig ziet hij grote zilverreigers. Na een klein half uurtje komen we aan op de plaats van bestemming. Op het programma staat een wandeling van ca 2.5 km door het veenmoeras van de Waverhoek. Maar eerst kijken we naar de andere kant van de weg de polder in. We observeren kolganzen, brandganzen, grauwe ganzen en enkele grote zilverreigers. Maar dan komt het. Lis ontdekt in een groepje kolganzen er een met een nekring. Met enige moeite, maar met succes weet zij de gegevens af te lezen en in te voeren op Waarneming.nl en Geese.org. De gans blijkt in 2013 te zijn geringd, voor het laatst in december 2020 (zie bijgaande foto). Met een hoog in de lucht zwevende buizerd sluiten we deze observatieronde af.

We draaien ons om bij het beginpunt van de  wandelroute Waverhoek te komen. Maar eerst moeten we over een houten hekje, waar je behoorlijke grote stappen voor moet nemen. Overigens zijn waterdichte schoenen hier geen overbodige luxe want het pad is modderig, nat en glibberig. We passeren fraaie rietkragen. Misschien maken we hier wèl kans op een vroege blauwborst? Hoe aandachtig we ook luisteren en alles om ons heen zorgvuldig afzoeken, van de blauwborst geen spoor. Blijkbaar is het toch nog iets te vroeg in het jaar voor deze fraaie vogel. Op het water zwemmen  wintertalingen, een paar bergeenden, smienten, krakeenden. We wandelen verder in de hoop toch nog wat meer soorten te zien zoals b.v. de watersnip, een grote zaagbek of wat kemphanen. Helaas, ook deze soorten zullen vandaag niet voorkomen op de scorelijst. Na ruim een uur zit de wandeling erop. We zijn het er met zijn allen over eens, het is eigenlijk nog te vroeg in het jaar voor soorten als roerdomp, blauwborst en wellicht de  wielewaal.

We verplaatsen ons naar de even verderop gelegen Groote Wije bij Botshol. Vanwege de steeds hardere wind is het amper mogelijk op het water te kijken. We besluiten naar de werkschuur Botshol van Natuurmonumenten te lopen. Daar is het beginpunt van de ca 10 km lange wandeling Botshol.

Vanwege de wens toch meer soorten te zien lopen we een klein stukje van deze meer beschutte route. We hebben geluk. In de struiken vlak naast het pad zit een paar goudhaantjes, even verderop hoort Lis een zingende boomkruiper en Jaap ontdekt een groep putters. De cetti’s zanger laat weer zijn explosieve zang horen. En de vinken doen nu ook lekker mee. Kortom, een mooie afsluiting van deze vogelexcursie, want het is inmiddels is 15.45 uur, tijd om terug te keren naar de Appelgaarde.

Ofschoon het aantal vogelsoorten met name in de middag tegenviel was het toch een mooie excursie wat voor een groot deel te danken is aan het enthousiasme van de deelnemers en aan de bezoekjes in de natuurpareltjes van onze volle randstad.

waargenomen: knobbelzwaan, grauwe gans, kolgans, grote canadese gans, brandgans,nijlgans, bergeend, tafeleend, kuifeend, krakeend, smient, slobeend, wilde eend, wintertaling, pijlstaart, aalscholver, grote zilverreiger, blauwe reiger, fuut, buizerd, torenvalk, slechtvalk, waterhoen, meerkoet, scholekster, kluut, kievit, grutto, ijslandse grutto, wulp, kokmeeuw, stormmeeuw, kleine mantelmeeuw, zilvermeeuw, houtduif, grote bonte specht, graspieper, winterkoning, heggenmus, roodborst, merel, cetti's zanger, goudhaan, pimpelmees, koolmees, boomkruiper, ekster, kauw, zwarte kraai, spreeuw, huismus, vink, groenling, putter. 

De schuur van boer Geijsel is al vele jaren een vogelobservatiehut
Aan de achterkant sta je lekker uit de wind
Het is de tijd dat de grutto's weer terugkeren 
Grutto (Limosa limosa) / Black-tailed Godwit
Er blijken ook een paar IJslandse tussen te zitten
IJslandse Grutto (Limosa limosa islandica) Icelandic Black-tailed Godwit
Grutto (Limosa limosa) / Black-tailed Godwit
Scholeksters, Smienten, Grutto's Slobeenden
Een slechtvalk zorgt voor de nodige onrust
In de schuur wat verkleurde vogelplaten
Met de noordoosten wind voelt het winters aan 
Vogelkijkhut Koudekerkerplas
Natuur en stad liggen in Nederland vaak naast elkaar
Omgeveing Koudekerkerplas
Ouderkerkerplas: een goede plek voor smienten die hier komen overwinteren
We maken een wandeling in Waverhoek vlakbij de Vinkeveense Plassen
Groenling (Chlorios chloris) / European Geenfinch
Waverhoek
De hazen hebben duidelijk zin in: het is rammeltijd
De gegevens die Lis ontving na het invoeren van de gegevens op de nekring van de kolgans
Waverhoek
Botshol

Geen opmerkingen:

Een reactie posten