BLOGARCHIEF







zaterdag 14 oktober 2023

HVB excursie Haven Stellendam, Plan Tureluur en de Brouwersdam - 14 oktober 2023

Na een dag met hevige stortbuien en harde wind is het weer flink opgeknapt. Er staat nog wel een harde wind maar met de zon die we vandaag de hele dag gaan zien belooft het een mooie excursie te worden. Om 08.30u zijn alle 16 deelnemers gearriveerd. Rob N. die vandaag de excursie gaat leiden deelt aan iedere chauffeur de uitgeprinte route uit. Hierop staan niet alleen de route naar het beginpunt, maar ook de routes naar de verschillende vogelspots. Met de QR code is het zelfs nog handiger de diverse locaties te vinden.

Vanwege de harde wind slaan de grinddijk bij de Buitenhaven van Stellendam over. We rijden naar de Meester Snijderweg waar we via een kort bospaadje uit de wind staan. Met fraai licht kijken we over de schorren. Meteen vliegt er een sperwer voor ons langs. Op de schorren zitten veel vogels. Bonte strandlopers foerageren, er zit een grote groep wintertalingen, nu en dan vliegen lepelaars voorbij. Een groepje sijzen trekt over en niet lang daarna een flinke groep groenlingen. Op een paaltje zit en slechtvalk om zich heen te kijken. 

Van de Meester Snijderweg rijden we naar Serooskerke. De Delingsdijk is de volgende locatie. De telescopen gaan weer op. Meteen zien we een grote groep goudplevieren. Aan de andere kant van de weg zitten kemphanen, brandganzen, kieviten en een groenpootruiter. Jammer dat we enigszins tegen het licht inkijken maar dat maakt de vogelpret er niet minder om. 

De volgende locatie is het vogelkijkscherm aan de Slikweg. De kijkgaten zitten op verschillende hoogtes waardoor we gemakkelijk de telescopen door de kijkgaten heen kunnen steken. Twee wat grotere steltlopers zitten roerloos met de snavel tussen de veren en de rug naar ons toegekeerd aan de rand van het water. Het blijken grutto's te zijn. Er zit ook een flinke groep smienten. Het is bijna 12.30u en tijd voor café De Heerenkeet waar Rob voor ons stoelen en tafels heeft gereserveerd. Na de koffie en de consumpties wandelen we naar het haventje voor het café. De welbekende ijsvogel is afwezig. Wel dobbert er ergens een alk. Op de dam van de haven zit een grote stern. Er zijn niet veel vogels maar het  uitzicht over de Oosterschelde is hier overweldigend. 

We rijden naar de Prunjepolder, Flauwers en Wevers Inlaag en de Schelphoek. Er zit een enorm grote groep zilverplevieren. Maar ook een groep van honderden scholeksters. Het is lekker vogelen. Overal zitten wulpen. Het is een spectaculair gezicht als de zilverplevieren de lucht in gaan. Verder zien we veel bontbekplevieren, tureluurs en veel rotganzen. Bij Schelphoek zit een paartje roodborsttapuiten. Op de strekdam bij Schelphoek zit weer een grote groep scholeksters en bontbekplevieren. 

We eindigen de excursie bij de spuisluis van de Brouwersdam. De Brouwersdam lijkt een camping. Overal staan campers en caravans van kitesurfers. De golven beuken op de keien van de spuisluis. Een alk heeft moeite tegen de golven in te komen. Tot slot zien we nog een zeehond. Die zit hier trouwens altijd.

Het was een geslaagde Birdwatching Day met grote aantallen vogels. Dank aan Rob voor het organiseren en leiden van de excursie. 

waargenomen: knobbelwaan, grauwe gans, brandgans, canadese gans, rotgans, bergeend, wilde eend, krakeend, slobeend, smient, wintertaling, fazant, dodaars, fuut, aalscholver, kleine zilverreiger, grote zilverreiger, kleine zilverreiger, blauwe reiger, lepelaar (ca 30), buizerd, sperwer, torenvalk, slechtvalk, meerkoet, scholekster, kluut, bontbekplevier, zilverplevier, goudplevier, kievit, steenloper, bonte strandloper, tureluur,groenpootruiter, grutto, rosse grutto, wulp, kemphaan, kokmeeuw, stormmeeuw, zilvermeeuw, kleine mantelmeeuw, grote stern, alk, houtduif, graspieper, witte kwikstaart, zanglijster, ekster, kauw, spreeuw,vink,groenling, sijs.

Vanwege de harde wind slaan we de grinddijk van Buitenhaven Stellendam over. Een eindje verderop langs Meester Snijderweg staan we uit de wind.
Vogelen vanaf de Delingsdijk - Serooskerke
Het is hier wel oppassen want er wordt hard gereden.
Het weer is aanmerkelijk verbeterd. We observeren hier o.a. goudplevieren, brandganzen, kemphanen en een groenpootruiter. Nu en trekken er graspiepers over. 
Delingsdijk - Serooskerke. Goudplevier (Pluvialis apricaria) / European Golden Plover
Delingsdijk - Serooskerke. Goudplevier (Pluvialis apricaria) / European Golden Plover
Delingsdijk - Serooskerke. Goudplevier (Pluvialis apricaria) / European Golden Plover
Delingsdijk - Serooskerke.
Delingsdijk - Serooskerke.
Brandgans (Branta leucopsis) / Barnacle Goose - Delingsdijk - Serooskerke.
Brandgans (Branta leucopsis) / Barnacle Goose -Delingsdijk - Serooskerke.
Het natuurgebied is enorm uitgestrekt. In de winter overwinteren hier enorme aantallen ganzen en goudplevieren.
Vogelkijkscherm Prunje - Slikweg Serooskerke
Vogelkijkscherm Prunje - Slikweg Serooskerke. Met waarnemingen van smienten en grutto's.
Om je een handje te helpen een infobord met verkleurde vogelafbeedlingen
Zitten de kijkgaten te hoog of te laag? Ga dan even naast het scherm staan observeren.
Wel een leuk scherm, maar na een half uur houden we het hier voor gezien
12.30u: tijd voor een drankje en hapje in Café-Rest. De Heerenkeet - Kerkwerve.
De huismus (Passer domesticus) / House Sparrow in onze regio inmiddels een zeldzaamheid, maar hier nog redelijk algemeen. 
Zilvermeeuw (Larus argentatus) / Eurpean Herring Gull. Haventje bij de Heerenkeet. Op de achtergrond Nationaal Park Oosterschelde.
Haventje Heerenkeet. Met o.a. Grote Stern en Alk.
Zeelandbrug - Oosterschelde
Prunjepolder - Plan Tureluur. Veel vogels op trek: Bonte Strandlopers, Scholeksters, Tureluurs, Zilverplevieren, Goudplevieren, Bontbekplevieren.
Bonte Strandloper (Calidris alpina) / Dunlin. Prunjepolder.
Zilverplevier (Pluvialis squatarola) / Grey Plover. Prunjepolder.
Zilverplevier (Pluvialis squatarola) / Grey Plover. Prunjepolder.
Scholekster (Haematopus ostralegus) / Eurasian Oystercatcher. Prunjepolder. 
Kleine Zilverreiger (Egretta garzetta) / Little Egret. Prunjepolder.
Landschappelijk een leuk gebied.
Lepelaar (Platalea leucorodia) / Eurasian Spoonbill. Prunjepolder.
Prunjepolder.
Bij Schelphoek klauteren we de dijk op.
Bij de strekdam Schelphoek. Een flinke groep scholeksters (Haematopus ostralegus) / Eurasian Oystercatcher met daarvoor Bonte Strandlopers (Calidris alpina) / Dunlin.
Alk (Alca torda) / Razorbill. Brouwersdam.
Het weerzien na lange tijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten