BLOGARCHIEF







zondag 31 maart 2024

IVN Vogelexcursie 31 maart 2024 (Eerste Paasdag)

Bij het doorgeven van de excursie aan het IVN waren we vergeten de agenda te raadplegen. Want wat bleek ? Dit jaar viel de Eerste Paasdag op 31 maart. We vroegen ons af of op deze vroege Paaszondag wel iemand op de excursie zou afkomen. Bij aankomst op de parkeerplaats regende het. We verwachtten dat we snel huis zouden rijden. Om 09.15 kwam er een klein autootje aanrijden. Bij navraag bleek dat de 2 inzittenden graag aan de excursie wilden deelnemen. 

De Regenradar gaf aan dat het om ca 09.30u droog zou worden en die berekening bleek te kloppen. Met z'n vieren beklommen we vanaf de parkeerplaats de dijk. Het water op de grote plas stond hoog zodat  we niet op veel steltlopers hoefden te rekenen. Op het water dobberden slobeenden, kuifeenden, wintertalingen en dodaars. Een brandgans die uit het niets kwam aanvliegen sloot zich aan bij de groep canadese ganzen. Regelmatig was de explosieve roep van de cetti's zanger te horen die hier nu meerdere territoria blijkt te hebben.

Vanuit het duin hoorden we verschillende keren de zang van de tjiftjaf. Ook waren boomleeuweriken luid en duidelijk te horen. 

We wandelden verder over het pad langs de zuidelijke meertjes. Overal holden jonge konijnen over het gras en overal diepe konijnenholen. Op het water observeerden we dodaars, tafeleend, wintertaling en grauwe gans. Vanuit het riet hoorden we een rietgors. Een stel zwarte kraaien probeerden een buizerd te verjagen. Leuk was de waarneming van een mannetje bruine kiekendief. 

Ondertussen waren we Frans van Antwerpen tegen het lijf gelopen die ons de locatie van het paartje blauwborsten wist te vertellen. Op de plek aangekomen hoopten we op hun aanwezigheid. De vogels lieten zich echter niet zien en ook niet horen. Wel  hoorden we weer boomleeuweriken, een eerste fitis en over ons heen vlogen drie kneuen. Inmiddels was de zon gaan schijnen. Om 12.00u eindigt de excursie. Helaas hebben we de rode wouw en de blauwborst niet gezien. We hopen dat beide vogelaars iets hebben meegekregen van het vogelen hier in de Banken. 

waargenomen: grote canadese gans, brandgans, grauwe gans,zwarte zwaan, knobbelzwaan, nijlgans, slobeend, krakeend, wilde eend, wintertaling, tafeleend, kuifeend, houtduif, meerkoet, dodaars, fuut, kievit, zilvermeeuw, kleine mantelmeeuw, aalscholver, blauwe reiger, purperreiger, bruine kiekendief, buizerd, ekster, kauw, zwarte kraai, boomleeuwerik, cetti's zanger, fitis, tjiftjaf, spreeuw, witte kwikstaart, graspieper, groenling, kneu, rietgors. 

Purperreiger (Ardea purpurea) / Purple Heron 
Kleine Mantelmeeuw (Larus fuscus) / Lesser Black-backed Gull - Noordelijke Plasje van de Banken - Natura 2000
Slobeend (Spatula clypeata) / Northern Shoveler - Noordelijke Plasje van de Banken 
Natura 2000
We zagen veel jonge duinkonijnen. 
Fuut (Podiceps cristatus) / Great Crested Grebe
Dodaars (Tachybaptus ruficollis) / Little Grebe
Grauwe Gans (Anser anser) / Greylag Goose
Slobeend (Spatula clypeata) / Northern Shoveler
Duitse Zwartkop Schapen
Duitse Zwartkop Schapen
Veel enthousiasme onder de deelnemers
Zwarte Zwaan (Cygnus atratus) / Black Swan
Wintertaling (Anas crecca) / Eurasian Teal
Grauwe Gans (Anser anser) / Greylag Goose
Kievit (Vanellus vanellus) / Northern Lapwing 
Aan het einde van de Verlengde Strandweg kom je bij strand en zee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten