BLOGARCHIEF







zaterdag 6 april 2024

HVB Vogelexcursie Het Markiezaat en Kalmthoutse Heide (Bergen op Zoom) - 6 april 2024

Met een voorspelde temperatuur van 24°C is de excursie sowieso al geslaagd. Een half uur vroeger dan normaal vertrekken we naar Het Markiezaat. Vijftien deelnemers hebben zich opgegeven en om precies 08.00 uur verlaten we de parkeerplaats Appelgaarde in Voorburg. Na ca 1 uur en 15 minuten rijden komen we aan op het startpunt van de excursie. De eerste zangertjes als zwartkop, roodborst en winterkoning laten zich horen. Na een kort stukje wandelen door een bos en over natte paden bereiken we de open vlakte van de Brabantse Wal. 

Als we een houten hekje hebben gepasseerd loopt voor ons loopt een zanglijster. Van alle kanten horen we fitis, zwartkop en hoog in de lucht een veldleeuwerik. We scannen de open vlakte in de hoop misschien een beflijster te scoren. In de verte zitten brandganzen. Nu en dan horen en zien we graspiepers. In de verte laten zich heel even 3 gele kwikstaarten zien. We wandelen verder naar de Hildernissehut. De paden blijven door de grote plassen slecht begaanbaar. Onderweg horen we verschillende keren de cetti's zanger en door de rietstengels observeren we een groepje krooneenden. Vanuit de vogelhuthut ontdekken we weer krooneenden. Verder dodaars, kuifeend en ca 50 brandganzen. Het is tijd terug te keren naar de auto's. In Brasserie Bozlust - ja met een z, je leest het goed - is er tijd bij te kletsen en gebruik te maken van een hapje en een drankje.  

In de middag maken we een wandeling door Grenspark Kalmthoutse Heide. Omdat de bomen al flink in het blad zitten, zien we amper nog vogels. Daarom ligt het accent op het determineren van de soorten aan de hand van de zang. In een dode boom heeft een grote bonte specht vermoedelijk een nestholte op het oog. De zang van de boompieper blijkt voor niet iedere deelnemer een bekend geluid. Maar de algemenere soorten als winterkoning, boomkruiper, grote bonte specht en zwartkop kunnen de meeste deelnemers aan de hand van de zang vlot op naam brengen. We horen en zien een kuifmees waar onze gids Ton ruim de tijd voor neemt om meer over de herkenning te vertellen.

Om ca 16.15 uur eindigt de excursie. Op de parkeerplaats nemen we afscheid. Het was wel een stukje rijden, maar dat was zeker de moeite waard. Met dank aan Ton voor de organisatie.

waargenomen: knobbelzwaan, grauwe gans, grote canadese gans, brandgans, nijlgans, krooneend, kuifeend, krakeend, slobeend, wilde eend, aalscholver, blauwe reiger, ooievaar (onderweg), dodaars, fuut, buizerd (onderweg), torenvalk (onderweg), meerkoet, scholekster, kievit, kleine mantelmeeuw, holenduif (geslagen door havik?), houtduif, grote bonte specht, veldleeuwerik, boerenzwaluw, graspieper, boompieper, gele kwikstaart, witte kwikstaart, winterkoning, heggenmus, roodborst, roodborsttapuit, merel, zanglijster, rietzanger, zwartkop, tjiftjaf, fitis, vuurgoudhaan, pimpelmees, koolmees, kuifmees, boomkruiper, ekster, kauw, zwarte kraai, spreeuw, huismus, vink.

De Brabantse Wal. Startpunt van de excursie.
Via een bospad lopen we naar Het Markiezaat.
We scannen de open vlakte. 
Wie weet een Beflijster? Het is immers de tijd voor deze soort.
Het Markiezaat
Hier en daar mooie rietvelden. 
De eerste rietvogels laten zich horen: Rietgors en Rietzanger.
Op weg naar de vogelkijkhut De Hildernissehut.
Onderweg horen we Cetti's Zanger, Zwartkop, Tjiftjaf, Grote Bonte Specht.
Krooneend (Netta rufina) / Red-crested Pochard
Krooneend (Netta rufina) / Red-crested Pochard
De Hildernissehut
De Hildernissehut. Mooie vogelhut met een fraai groen dak. 
Uitzicht vanauit de Hildernissehut.
Vanuit de hut zien we Krooneenden, Kuifeenden en Dodaarzen.
Brandsgans (Branta leucopsis) / Barnacle Goose. Vogelhut De Hildernissehut.
Uitzicht vanuit De Hildernissehut.
Oerhollands plaatje.
Krooneend (Netta rufina) / Red-crested Pochard
Graspieper (Anthus pratensis) / Meadow Pipit
Op zoek naar wie weet welke leuke vogelsoort.
Brandsgans (Branta leucopsis) / Barnacle Goose.
Na de lunch: Kalmthoutse Heide
Op zoek naar een leuke wandelroute.
Kalmthoutse Heide
Op zoek naar de Kuifmees. foto: Jouke Karper
Roodborst (Erithacus rubecula) / European Robin
Onderweg een fraai uitkijkpunt. 
Het was weer een geslaagde vogelexcursie. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten