BLOGARCHIEF







zondag 17 maart 2024

HVB Excursie Landje van Geijsel - 17 maart 2024

Helaas hebben we de geplande excursie naar het Landje van Geijsel en Waverhoek moeten wijzigen. Tijdens de voorbereiding van afgelopen donderdag met Ton en Paulien bleken een aantal wegen door (weg-) werkzaamheden onbereikbaar. Door werkzaamheden aan het viaduct van de A9 was bijvoorbeeld de Ouderkerkerplas niet bereikbaar. 

Ook de landschappelijk fraaie route langs de Waver bleek slecht te berijden vanwege baggerwerkzaamheden in de Waver en last but not least bleken de paden van de Waverhoek amper te belopen. De neerslag van de afgelopen maanden was hier nog goed merkbaar. 

Voor ons reden om het excursieprogramma te wijzigen van een dagexcursie in een lange ochtendexcursie. Tevoren hadden we de deelnemers per email hiervan op de hoogte gesteld. 

Vanaf de parkeerplaats Appelgaarde in Voorburg vertrekken we met 4 auto's naar het Landje van Geijsel. Het is fris, maar de voorspelde regen blijft gelukkig achterwege. Als we na een klein uurtje rijden het landje bereiken blijken we niet de enigen te zijn. Het is zondag en die dag is steeds meer vogelkijkdag. Het kleine parkeerplaatsje is vol dus er zit niets anders op dan in de berm langs de weg te parkeren.

Vooral de grutto's en de IJslandse ondersoort staan hier op het verlanglijstje van de vogelaars. Grutto's zitten er volop en of er ook IJslandse tussen zitten daar zijn de meningen over verdeeld. De zon laat zich niet zien maar toch is er voldoende licht om met de scoop en verrekijker goed te kunnen waarnemen. Naast de ca 200 grutto's zien we ook leuke soorten als Kemphaan, Bonte Strandloper, Watersnip en Kleine Plevier. De eenden doen het hier altijd goed. We zien Pijlstaart, Slobeend, Krakeend, Wintertaling. De Zomertaling zit er nog niet bij. 

Na ruim een uur wandelen we over de Amstelweg naar de overkant van het Landje. We observeren weer de Kleine Plevier. 

Via de Ouderkerk aan de Amstel rijden we naar het Bultje van John van waar je het enorme aantal Smienten op de plas kunt zien. We rijden na een klein half uurtje naar de parkeerplaats aan het begin van de Ouderkerkerplas waar we de de vogelgeluiden gaan opfrissen. Al meteen laat zich een luid zingende Zanglijster zien en horen. Verder horen we verschillende keren de Cetti's Zanger. 

In Café De Vrije Handel sluiten we de dag af. 

waargenomen: grauwe gans, knobbelzwaan, nijlgans, slobeend, krakeend, smient, pijlstaart, wintertaling, fazant, houtduif, waterhoen, meerkoet, scholekster, kievit, kleine plevier, grutto, kemphaan, bonte strandloper, watersnip, tureluur, kokmeeuw, zilvermeeuw, kleine mantelmeeuw, blauwe reiger, grote zilverreiger, torenvalk, ekster, kauw, zwarte kraai, pimpelmees, cetti's zanger, winterkoning, groene specht, spreeuw, merel, ringmus, heggenmus, witte kwikstaart, vink, groenling, zanglijster. 


De belangstelling om op het Landje van Geijsel te vogelen is onverminderd groot.
Landje van Geijsel : Grutto (Limosa limosa) / Black-tailed Godwit - Smient (Mareca penelope) / Eurasian Wigeon - Slobeend (Spatula clypeata) / Northern Shoveler 
Het wordt alleen maar drukker ... en drukker.
Grutto (Limosa limosa) / Black-tailed Godwit
De Vogelkijkschuur van het Landje.
Op zoek naar leuke soorten. 
In de Vogelkijkschuur informatie over de vogelsoorten die je hier kunt verwachten.
Het plezier en enthousiasme is onverminderd groot.
Tureluur (Tringa totanus) / Common Redshank
Waterhoen (Gallinula chloropus) / Common Moorhen
Witte Kwikstaart (Motacilla alba ) / White Wagtail
Landje van Geijsel
Op zoek naar de Kleine Plevier.
Ringmus (Passer montanus) / Eurasian Tree Sparrow
Ringmus (Passer montanus) / Eurasian Tree Sparrow
Info bij het Bultje van John - Ouderkerkerplas
Ouderkerkerplas
Oeverzwealuwwand - Ouderkerkerplas
Vogelkijkscherm Ouderkerkerplas
Fletcher Hotel de Peperbus langs de Ouderkerkerplas
Zanglijster (Turdus Philomelos) / Song Thrush
Wandelpaden langs de Ouderkerkerplas

Geen opmerkingen:

Een reactie posten