BLOGARCHIEF







zondag 16 april 2023

HVB excursie Landje van Geijsel en Waverhoek - 16 april 2023

Het is zwaarbewolkt als we de parkeerplaats Appelgaarde in Voorburg afrijden. Met 19 HVB-ers in 5 auto's gaan we op excursie naar het Landje van Geijsel en Waverhoek. Als we de A4 oprijden begint het te motregenen en dat belooft niet veel goeds. Na een uur rijden arriveren  we bij de welbekende schuur van boer Geijsel. Gelukkig is het droog, wel waait er een fris windje en de zon laat zich niet zien. Het is nog steeds geen lente. We tellen ongeveer 60 grutto's. Verder een stuk of 8  bergeenden. In de verte zit een zwartkop te zingen. We zien de eerste boerenzwaluwen van het jaar. In een plas-dras-terreintje zit een kleine plevier. Verder zien we nog wat 2 tureluurs, een lepelaar, een paar krakeenden, een zomertaling, een holenduif en enkele wintertalingen. 

We rijden naar de Ouderkerkerplas waar in de winter duizenden smienten overwinteren. Maar die zijn nu vertrokken en wellicht al in de Noord Europese regio's om te broeden. We maken een wandeling langs het riet en bij het uitstappen horen we een eerste rietzanger en even verderop een luid roepende cetti's zanger. De wandeling is kort maar levert toch veel leuke voorjaarszangertjes op. Een mannetje zwartkop laat zich duidelijk zien. Vanuit een boomtop zit een zanglijster luid te zingen. En de fitis, die helaas ook steeds minder vaak wordt waargenomen, is ook te horen. Een groenling laat zijn kenmerkende schurende geluid horen. Maar de cetti's zanger is tijdens deze korte wandeling de meeste voorkomende soort.

Het is 12.00 uur en tijd voor een kop koffie in Ouderkerk aan de Amstel. Bij navraag blijkt Café de Vrije Handel open. Er zijn nog voldoende plaatsen. Even gezellig bijpraten en nader kennis maken met elkaar is altijd een aangename bijkomstigheid van een vogelexcursie. Na een uur gaan we op weg richting Waverhoek voor een wandeling. Nadat we de auto hebben geparkeerd hoort een van de deelnemers een baardman. Vanuit het riet horen we meteen diverse rietzangers. En dan de soort die zeer populair is onder vogelaars: een blauwborst. De vogel laat zich vrij lang en goed zien, maar wil ook graag op de foto. Zie de foto's hieronder. We wandelen door en al snel horen we de droge ratel van de snor. Enkele keren zien we een rietgors en het aantal rietzangers is flink hoog. Verder observeren we een vrouwtje en later een mannetje bruine kiekendief. De meeste vogels zitten in deze tijd van het jaar strak in het pak en dat is zeker het geval bij de kneu die we hier zien.

In de namiddag rijden wij naar de Grote Wijhe in de hoop een krooneend te zien. Maar helaas. Wel observeren we enkele putters en boerenzwaluwen die laag over de veldjes vliegen. De wandeling die start bij schuur van Natuurmonumenten is afgesloten vanwege het broedseizoen. 

Om 16.00 uur eindigt de excursie en aan de reacties te horen was het een geslaagde excursie met veel voorjaarszangers. 

waargenomen soorten: knobbelzwaan, grauwe gans, nijlgans, bergeend, krakeend, slobeend, wilde eend, pijlstaart, wintertaling, zomertaling, fazant, aalscholver, blauwe reiger, lepelaar, fuut, bruine kiekendief, buizerd, torenvalk, meerkoet, scholekster,kluut, kleine plevier, kievit, grutto, groenpootruiter, tureluur, kokmeeuw, kleine mantelmeeuw, holenduif, houtduif, grote bonte specht, boerenzwaluw, graspieper, witte kwikstaart, winterkoning, heggenmus, blauwborst, merel, cetti's zanger, kramsvogel, zanglijster, snor, rietzanger, zwartkop, tjiftjaf, fitis, baardman, koolmees, pimpelmees, ekster, kauw, zwarte kraai, spreeuw huismus, groenling putter,kneu, rietgors.

Landje van Geijsel
Landje van Geijsel
Landje van Geijsel. De groep grutto's is niet meer groot, ca 60 vogels 
Grutto (Limosa limosa) / Black-tailed Godwit
Landje van Geijsel. Grutto (Limosa limosa) / Black-tailed Godwit
Landje van Geijsel (Platalea leucorodia) / Eurasian Spoonbill
In de nok van de schuur van boer Geijsel
Landje van Geijsel
Met één oog hield hij ons in de gaten
We wandelen naar de andere kant van het landje
Na de lunch rijden we via Polder Ronde Hoep naar Waverveen
Even een digitale vogel-app raadplegen
Bruine kiekendief (Circus aeruginosus) / Western Marsh Harrier
Waverhoek met de wandeling in Polder Groot-Mijdrecht
Boven heb je een fantastisch uitzicht over de rietvelden
Iedereen is het er over eens, het is een fantastisch gebied
Rietzanger (Acrocephalus schoenobaenus) / Sedge Warbler
Rietzanger (Acrocephalus schoenobaenus) / Sedge Warbler
Rietzanger (Acrocephalus schoenobaenus) / Sedge Warbler
Rietzanger (Acrocephalus schoenobaenus) / Sedge Warbler
Rietzanger (Acrocephalus schoenobaenus) / Sedge Warbler
Waverhoek
Blauwborst (Luscinia svecica) / Bluethroat
Blauwborst (Luscinia svecica) / Bluethroat
Waverveen
Kneu (Linaria cannabina) / Common Linnet
De excursie eindigt bij de werkschuur van Natuurmonumenten in Botshol
Natuurgebied Botshol
Natuurmonumenten heeft hier een wandeling uitgezet door Botshol 12.5 km, Misschien iets voor volgend jaar ? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten