De laatste keer dat we op excursie gingen naar de Dordtse en Brabantse Biesbosch was in april 2017. Een week geleden hebben we de excursie van 26 april 2023 ter plaatse voorbereid. De gebiedjes die we in 2017 bezochten hebben we bij de voorbereiding wederom bezocht.
Deze ochtend gaan we met 18 HVB-ers op weg. Het is bewolkt en ook nog steeds geen echt lenteweer. Bij een BP station op ca 4.5 km voor het veer Kop van 't Land komen we nog even bij elkaar om te kijken of alle 5 auto's de weg hierheen hebben gevonden.
De excursie begint in de Dordtse Biesbosch. Bij Herberg De Kop van 't Land slaan we rechtsaf de Zeeweg in. Via de Nieuwe Merwedeweg rijden we de Oostdijk op voor een eerste stop. Bij de bezinkplas horen we de rietzangers, boerenzwaluwen, huiszwaluwen en een kleine karekiet. In de verte zingt een grasmus. We rijden terug de Oostdijk op. Hier bevindt zich uitkijkplatform Hevel en Overtoom dat uitzicht biedt op de bezinkplas. Het begint goed want een ijsvogel vliegt over de dijk, strijkt neer op een paaltje en vliegt dan weer terug over de dijk. Iedereen heeft de vogel gezien en met deze waarneming is de excursie goed begonnen.
Bij de Oostdijk ligt het beginpunt van de eerste korte wandeling. Maar met de regen van de afgelopen dagen en hoogwater in de Nieuwe Merwede zijn de paden ondergelopen. Via allerlei omweggetjes lukt het toch een korte wandeling te maken. We observeren tuinfluiter, fitis, tjiftjaf, zwartkop, zanglijster. Omdat de bomen en struiken nog niet helemaal in blad zitten, kunnen we de soorten goed zien.
We rijden de Oostdijk weer omlaag en over de Nieuwe Merwedeweg bereiken we Jachthaven Zuidhaven. We parkeren op de parkeerplaats van het haventje. Het wordt een mooie wandeling door een fraai landschap met struweel, uitzicht op de Nieuwe Merwede, omgevallen bomen en boomsingels. We zien een koereiger die de laatste jaren in Nederland in aantal toeneemt. Met slechts één zingende nachtegaal kun je je afvragen of het een slecht nachtegalenjaar is? Ook de gekraagde roodstaart liet het behoorlijk afweten. Slechts 2 zingende vogels en 2 vogels in beeld. Ook van deze soort hadden we er meer verwacht. Hier en daar liggen omgeknaagde bomen. Het werk van de bevers die hier blijkbaar in groot aantal aanwezig zijn. Hoog over ons heen vliegt een zwerm gierzwaluwen. Aan het einde is iedereen enthousiast over het fraaie landschap waar de wandeling doorheen liep.
We rijden terug naar De Kop van 't Land waar we de Nieuwe Merwede oversteken. Met een bord welkom in Brabant vervolgen we de excursie in De Brabantse Biesbosch. Bij de Hilweg is de eerste vogelspot. Met de telescoop is het nest van de visarend goed te zien. Al snel zien we de vogel op een tak naast zijn nest. In de kolonie kokmeeuwen hebben zich talloze zwartkopmeeuwen gevestigd. Voor ons zien we brandganzen en in de lucht vliegen huis- en oeverzwaluwen.
Het is inmiddels 13.30u. In het museumcafé van het Biesbosch Museum maken we een korte lunchstop.
We naar de Boomgatweg in de hoop daar het visarendnest van dichterbij te kunnen zien. Het nest blijkt van hier niet zichtbaar, maar de visarend wel. Hij vliegt over en strijkt neer in een hoogspanningsmast. Verder zien we hier witgatjes, witte kwikstaarten, krakeenden, een tureluur en boerenzwaluwen. We rijden via de Galeiweg, Kroonweg, Braspenning naar de Bandijk. Onderweg maken we hier en daar een stop wat soorten oplevert als gele kwikstaart, putter, kneu, kievit en wulp.
Bij de Panoramatafel Noordwaard parkeren we langs de Bandijk. We maken een korte wandeling naar dit fraaie uitkijkpunt. We observeren o.a. visdief, zwartkopmeeuw, wintertaling, grote mantelmeeuw, bergeend en veel kluten. Op dit fraaie uitzichtpunt eindigt de excursie die mede door het enthousiasme van de deelnemers, de leuke waarnemingen en het fraaie weer een succes werd. Wie weet tot volgend jaar.
waarnemingen: knobbelzwaan, grauwe gans, grote canadese gans, brandgans, nijlgans, bergeend, kuifeend, krakeend, slobeend, wilde eend, wintertaling, fazant, aalscholver, kleine zilverreiger, blauwe reiger, lepelaar, fuut, buizerd, visarend, torenvalk, meerkoet, scholekster, kluut, kievit, wulp, witgat, tureluur, oeverloper, kokmeeuw, zwartkopmeeuw, kleine mantelmeeuw, grote mantelmeeuw, visdief, holenduif, houtduif, gierzwaluw, ijsvogel, veldleeuwerik, oeverzwaluw, boerenzwaluw, huiszwaluw, gele kwikstaart, witte kwikstaart, winterkoning, heggenmus, roodborst, nachtegaal, gekraagde roodstaart, merel, zanglijster, cetti's zanger, kleine karekiet, rietzanger, grasmus, tuinfluiter, zwartkop, tjiftjaf, fitis, pimpelmees, koolmees, boomkruiper, gaai, ekster, kauw, zwarte kraai, spreeuw, huismus, vink, groenling, putter, kneu, rietgors.
Koereiger (Bubulcus ibis) / Western Cattle Egret - foto René H.
Boerenzwaluw (Hirundo restica) / Barn Swallow
Grasmus (Curruca communis) / Common WHitethroat - foto René H.
Tuinfluiter (Sylvia borin) / Garden Warbler - foto René H.
Zwartkop ♀ (Sylvia atricapilla) / Eurasia Blackcap - foto René H.
WItgat (Tringa ochropus) / Green Sandpiper - foto René H.
Gekraagde Roodstaart (Phoenicurus phoenicurus) / Common Redstart - foto René H.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten