BLOGARCHIEF







zondag 21 mei 2023

HVB excursie Lentevreugd - 21 mei 2023

Met ongeveer 20 deelnemers gaan we vandaag op bezoek naar Lentevreugd in Wassenaar. Het voormalige bollengebied werd een kleine 20 jaar geleden omgezet in een natuurgebied. Lentevreugd staat bekend om de vele bijzondere vogelsoorten die hier de afgelopen jaren werden en nog steeds worden waargenomen. 

Natuur- en IVN-gids Marcel van Rooijen is vandaag de excursieleider. Vanwege de vrij grote groep is Michèl Gieskens de tweede gids. Ook Michèl geeft regelmatig excursies voor de Haagse Vogelbescherming. Hij heeft een grote kennis van bomen en in zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met het ringen van ganzen en weidevogels. 

Het is licht bewolkt. Een prima ochtend om vogels te observeren. Al meteen bij het begin, de excursie is eigenlijk nog niet eens begonnen, zitten er in een poeltje met veel riet en ruigte een blauwborst, kleine karekiet en een rietzanger te zingen. Marcel en Michèl stellen zich aan de deelnemers voor en dan begint de excursie. Er is veel vogelzang wat het determineren er gemakkelijk op maakt. Het duurt niet lang of we horen de eerste koeken. Terwijl Marcel vertelt over een enorme kastanjeboom waarnaast eeuwen geleden een boerderij stond, horen we in de verte een braamsluiper. In de verte observeren we vos. We wandelen rustig door het gebied. Marcel en Michèl vertellen over de aanwezige vogels en over de manier waarop je vogels het beste op naam kunt krijgen.

Vanaf het observatieplatform horen we rietzangers. Ook een blauwborst laat zich zien. Er zitten volop graspiepers die vlak naast het platform en in de struiken eromheen neerstrijken. Deelnemers proberen ze te fotograferen en dat lijkt niet al te moeilijk want de vogels zitten dichtbij. 

We wandelen verder. Vanuit de dichte vegetatie horen we een eerste nachtegaal en een stukje verderop zit een spotvogel. Nu en dan vliegen er visdiefjes over. Ook de cetti's zanger verraadt zijn aanwezigheid met zijn explosieve zang. Het aantal soorten dat we tijdens de excursie waarnemen is groot en dat in zo'n relatief klein natuurgebied. Marcel besteedt niet alleen aandacht aan de vogels maar ook aan planten, bloemen, insecten en allerlei feitjes van Lentevreugd. 

Met het enthousiasme van de deelnemers en de goed geleide excursie door Marcel en Michèl kunnen we terugkijken op een zeer geslaagde excursie die zeker voor herhaling vatbaar is.

Dank en en lof aan Marcel en Michèl ! 

waargenomen vogels: knobbelzwaan, grauwe gans, grote canadese gans, bergeend, kuifeend, krakeend, wilde eend, aalscholver, grote zilverreiger, blauwe reiger, lepelaar, dodaars, buizerd, torenvalk, meerkoet, kievit, tureluur, kleine mantelmeeuw, visdief, houtduif, koekoek, gierzwaluw, grote bonte specht, oeverzwaluw, boerenzwaluw, graspieper, witte kwikstaart, winterkoning, roodborst, nachtegaal, blauwborst, roodborsttapuit, merel, cetti's zanger, sprinkhaanzanger, spotvogel, kleine karekiet, rietzanger, braamsluiper, grasmus, tuinfluiter, zwartkop, tjiftjaf, koolmees, ekster, kauw, zwarte kraai, spreeuw, vink, groenling putter, kneu. 

Start van de excursie Lentevreug (Wassenaar)
De plek waar eeuwen geleden een boerderij stond.
Tijdens de excursie zien en horen we talloze leuke vogelsoorten
Graspieper (Anthus pratensis) / Meadow Pipit
Graspieper (Anthus pratensis) / Meadow Pipit
Uitzicht vanaf het observatieplatform
Grote Canadese Gans (Branta canadensis) /  Canada Goose
Heckrund
Begrazing door heckrunderen
Heckrund
Marcel geeft hier uitleg over de zang van de Spotvogel
Graspieper (Anthus pratensis) / Meadow Pipit
Rietzanger (Acrocephalus schoenobaenus) / Sedge Warbler
Rietzanger (Acrocephalus schoenobaenus) / Sedge Warbler
Enthousiaste vogelaars
Marcel weet de deelnemers te boeien
Roodborsttapuit (Saxicola rubicola) / European Stonechat
Kneu (Linaria cannabina) / Common Linnet 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten