BLOGARCHIEF







donderdag 25 mei 2023

HVB excursie Kampina - 13 mei 2023

De HVB-excursie naar Kampina in Noord-Brabant is de laatste jaren een jaarlijks terugkerende excursie geweest. Chris en Rieneke hebben aangeboden ook in 2023 weer  twee wandelingen in Kampina te organiseren. Met 14 deelnemers vertrekken we even na 08.00u van de parkeerplaats Appelgaarde in Voorburg. Het weer is schitterend, een strak blauwe hemel en amper wind, je zou haast zeggen, het is zomer ! 

Na een kleine anderhalf uur rijden arriveren we bij de woning van Chris. Via de achterom, een Brabants gebruik, lopen we naar de ingang van de woning. We worden gastvrij ontvangen met koffie, thee en zelfgemaakt brood. De tuin van Chris is een juweeltje. Hij vertelt over de verschillende planten en over het beheer van zijn tuin. Na ruim een half uur is het tijd om per auto naar het vertrekpunt van Kampina te rijden. Het is amper 5 minuten verwijderd van zijn woning. Bij de start vertelt Chris over Kampina. De muggen waar hij ons tevoren voor had gewaarschuwd blijken bij aanvang aanwezig en actief. Gelukkig heeft iedereen een middeltje tegen de muggen meegenomen. 

De omgeving is hier paradijselijk. De eerste zangers laten zich horen. Roodborst, kool- en pimpelmees en boomkruipers zijn hier volop aanwezig. Even verderop horen we een eerste bonte vliegenvanger. Op deze soort hoeven we in het westen van het land niet te rekenen. De laatste keer dat we hem zagen was in Gasselte ruim voor de corona tijd. 
Als we de telescoop op de vogel richten blijkt het om een vrouwtje te gaan. We wandelen verder. Al snel horen we de eerste koekoek, een soort die we vandaag nog vele malen zullen horen. Dat geldt overigens ook voor de wielewaal waarvan het lijkt of hij ons blijft volgen. Een overvliegende torenvalk blijkt een sperwer te zijn. We horen een groene specht. Omdat de bomen al bijna vol in blad zijn, is het lastig de vogels te zien. 

Winterkoning en zwartkop hebben hier veel territoria. Naast het kijken naar vogels geniet een ieder van de schitterende omgeving. Leuk is de waarneming van fluiters. Een soort die we een aantal jaren geleden voor het laatst in Noord-Duitsland zagen. 

De lunch gebruiken we in de vrije natuur. Chris heeft een lange picknicktafel gevonden waar we met alle deelnemers aan kunnen plaatsnemen. Het is warm en de zon schijnt volop, geen wolkje aan de lucht.

Voor het tweede deel van de dag heeft Chris een wandeling in het Beekdal van de Beerze op het programma staan. Tijdens het eerste deel van de wandeling moeten we soms over natte paden, daarna volgt het drogere deel van het beekdal. Bij een bruggetje heeft Chris een paartje grote gele kwikstaarten gevonden dat onder de brug broedt. Vanaf het bruggetje zien we beide vogels. We horen geregeld weer de wielewaal, koekoek en bonte vliegenvanger. 

In het drogere deel zien we een roodborsttapuit. Hoog in de lucht horen we de opvallende zang van de veldleeuwerik. Drie buizerds cirkelen rond. Tijdens de wandelingen wordt er ook aandacht besteed aan planten. De waarnemingen van citroenvlinders, oranje tipjes en weidebeekjuffers willen we hier vermelden. 

Aan het einde van de wandeling ligt er een hazelworm op het pad. In de namiddag drinken we nog een glaasje in het dorpscafé van Lennisheuvel. Het was een bijzonder leuke dag met 2 fraaie wandelingen in een uniek landschap.  

Dank aan Chris en Rieneke. 

waarnemingen: grauwe gans, wilde eend, blauwe reiger, ooievaar, sperwer, buizerd, meerkoet, kievit, houtduif, koekoek, gierzwaluw, groene specht, grote bonte specht, veldleeuwerik, huiszwaluw, boompieper, grote gele kwikstaart, winterkoning, heggenmus, roodborst, gekraagde roodstaart, roodborsttapuit, merel, zanglijster, grote lijster, kleine karekiet, grasmus, tuinfluiter, zwartkop, fluiter, tjiftjaf, fitis, (nest van een grauwe vliegenvanger), bonte vliegenvanger, pimpelmees, koolmees, boomklever, boomkruiper, wielewaal, gaai, zwarte kraai, vink.

Kampina (foto Renée)
Kampina (foto Renée)
Het informatiebord bij de ingang van Kampina
En dan is het tijd voor de eerste wandeling
Natuurgebied Kampina
Van verschillende kanten horen we vogelzang
Een prachtige omgeving en wat een rust. 
Het plekje waar we de eerste bonte vliegenvanger zien
Mooie doorkijkjes
Waterviolier
De Beerze
Vennen
Kievit (Vanellus vanellus) / Northern Lapwing
Lunch in de vrije natuur
Wandelen in het Beekdal van de Beerze in de Kampina
Beekdal van de Beerze in de Kampina
Velden vol lijnzaad
Op deze plek laat de gekraagde roodstaart zich horen. Maar de vogel laat zich moeilijk zien
We bereiken het drogere van het natuurgebied
Even uitrusten 
Zonnedauw
Overal om ons heen zonnedauw
De plantjes krijgen veel aandacht.
Hoog in de lucht horen we veldleeuweriken en in de verte zien we verschillende boompiepers
Aan het einde van de middag zien we midden op het pad een hazelworm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten