BLOGARCHIEFvrijdag 10 mei 2013

4e Dag. Natuurpark Westhavelland, Brandenburg, Duitsland. 26 april t/m 2 mei 2013.

Verslag 4e dag: maandag 29 april 2013.

Ook vandaag beginnen we de dag weer met een kort bezoekje aan het Hohennauener Meer bij Ferchesar. We treffen een paartje baltsende Brilduikers, broedvogel in het Natuurpark Westhavelland.

Vanmorgen zijn we vroeg opgestaan om de de Grote Trappen bij Garlitz te gaan fotograferen. Onderweg zien we de eerste 4 Kraanvogels. We beginnen met een bezoek aan de Vogelschutzwarte in Buckow. Speciaal voor ons wordt het Bezoekerscentrum, een onderdeel van dit Ornithologisch Centrum, geopend. In het gebouwtje bevindt zich een tentoonstelling van opgezette vogels die in het Natuurpark westhavelland voorkomen. Daarnaast is er veel informatie te vinden over de laatste Grote Trappen in dit deel van Duitsland en over de activiteiten die er op zijn gericht de soort voor Duitsland te behouden. We kopen stickers en een paar speldjes. Vervolgens rijden we naar de eerste observatietoren, even buiten Garlitz.

Wanneer we boven zijn aangekomen, blijken er midden in het veld twee jeeps te staan waarnaast twee dames en twee heren met elkaar staan te kletsen. Vogelbeschermers? Geen Grote Trap te bekennen ! Even later echter ontdekken we toch 12 hanen en een paar hennen, niet al te ver van de weg die naar de eerste toren loopt. Dus we rijden simpelweg terug. We hebben geluk want ze zijn vanaf het landweggetje goed te zien. Al trotse pauwen schrijden ze door het land. We maken wat foto’s. Blijkbaar vinden ze het toch niet echt leuk om gefotografeerd te worden, want ze keren om en schrijden langzaam terug naar de dekking, van waaruit alleen hun koppen nog maar uitsteken. Als we het gebouwtje verlaten, vliegt er een Bruine Kiekendief ♂ laag over de velden.

In de middag rijden naar de tweede bestemming die we voor deze dag hebben gepland: Linum. Hier bevinden zich een aantal visvijvers. Van Henk Wardenaar hebben we gehoord dat er boven een pad een paartje Buidelmezen bezig zou zijn met het bouwen van hun buidelnest. We moeten zoeken naar een dode boom links van het pad en een populier rechts van de weg. Het zou 15 min lopen moeten zijn. Zijn informatie blijkt te kloppen. We hoeven niet lang te zoeken, want nest hangt zeer opvallend boven een pad. De vogels zijn druk bezig er iets  moois van te maken. Om de 5 minuten lossen ze elkaar af. Terwijl de één bezig is met het nest, is de ander een eindje verderop bezig nestmateriaal te verzamelen. Dat gaat zo de hele tijd door.

Waarnemingen in Linum: Snor, Buidelmees, Rietzanger, Bruine Kiekendief, Boomvalk (2), Grote Karekiet (ca 4), Buizerd (enkele), Grote Zilverreiger.

In de namiddag na de boodschappen in Rathenow, besluiten we om ca 17.00 uur toch nog naar Parey te rijden. De grasmoerassen staan bekend om de Roodhalsfuten, die hier broeden. 
Vanuit de observatiehut hebben we een prachtig uitzicht over het grasmoeras. Het licht hebben we eveneens mee. Ofschoon de vogels, met name watervogels, vrij ver zitten, is het toch genieten geblazen. Wat opvalt is dat we geen enkele steltloper observeren

Waarnemingen Parey:
Rietzanger (1x), Koekoek (div. keren gehoord), Roodhalsfuut (ca 6), Zomertaling (paartje), Krakeend (ca 20), Slobeend (ca 40), Tafeleend (1x), Kuifeend (ca 40), Geoorde Fuut (ca 20),   
Zeearend (1x, overvliegend), Smient (ca 40), Pijlstaart (ca 20), Kokmeeuw (kolonie geschat aantal nesten ongeveer 50), Knobbelzwaan (ca 30), Dodaars (2x, soms baltsroep), Blauwe Reiger (1x), Wintertaling (ca 12).

Op de terugweg 1x een Zwarte Roodstaart. 

Brilduiker (Bucephala clangula) / Common Golden-eye. 
Kraanvogel (Grus grus) / Common Crane. Garlitz. 
Kraanvogel (Grus grus) / Common Crane. Garlitz.
Grauwe Gors (Emberiza calandra) / Corn Bunting. Garlitz.
Grauwe Gors (Emberiza calandra) / Corn Bunting. Garlitz.
Plattegrond Naturpark Westhavelland. 
Grote Trap (Otis tard) / Great Bustard. Garlitz.
Grote Trap (Otis tard) / Great Bustard. Garlitz.
Deze Grote Trappen staan op de bus te wachten. Garlitz
Mooi getekend, ze staan hier volop in de belangstelling. Garlitz. 
Witkopstaartmees (Aegithalos caudatus caudatus) / White-headed Long-tailed Tit. Garlitz. 
Buidelmees (Remiz pendulinus) / Eurasian Penduline Tit. Linum, Brandenburg.
Buidelmees (Remiz pendulinus) / Eurasian Penduline Tit. Linum, Brandenburg.
Kokmeeuw (Chroicocephalus ridibundus) / Black-headed Gull. Linum, Brandenburg.
Visvijvers in Linum, Brandenburg.
Visvijvers in Linum, Brandenburg.
Roodhalsfuut (Podiceps grisegena) / Red-necked Grebe.

1 opmerking:

  1. Mooie indruk van de observaties. Via een simpele zoekopdracht kwam ik op jullie site en las het duidelijke geschreven verhaal. Een inspiratie om ook een bezoek te brengen naar dit gebied. Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen