BLOGARCHIEF







vrijdag 4 september 2020

Lauwersmeer - Paessens -Moddergat - 4 september 2020

In Paessens-Moddergat lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Oude vissershuisjes wijzen op de geschiedenis van vissers. Het dorp, of liever gezegd de twee kleine dorpen die inelkaar overlopen, liggen onder aan de Waddendijk. Als je de dijk beklimt heb je bij laag water een schitterend uitzicht over de Waddenzee met in de verte Schiermonnikoog en Ameland. 

Deze ochtend beklimmen we de dijk. Het is laagwater dus de kans om grote groepen steltlopers waar te nemen is groot. Als je vanuit Paessens de trap op loopt, staat er meteen aan de rechterkant een bankje van waar je met je telecoop oneindig ver over het wad kunt kijken. Maar zover hoeven we niet te gaan, want onder aan de dijk  zien we een groep ca 25 krombekstrandlopers en talloze bonte strandlopers. De "krombekken" kun je tot op korte afstand benaderen. Het zijn alles behalve schuwe vogels. 

Al we de telescoop naar het westen draaien zien we honderden bergeenden. Nu en dan horen we overtrekkende graspiepers. Het is een schitterende ochtend met wederom uitstekend vogelweer. 

Omdat het bezoek 2 dagen geleden aan de vogelhut Jaap Deensgat succesvol was, besluiten we deze middag nogmaals de hut in te gaan. De reuzensterns, 5 in totaal en de ca 25 casarca's, zijn er nog steeds. Verder een groenpootruiter en wat algemenere soorten zoals grote zilverreiger en watersnip.

waargenomen: bonte strandloper, lepelaar, bontbekplevier, krombekstrandloper, casarca, watersnip reuzenstern, groenpootruiter, graspieper, veldleeuwerik, grote zilverreiger, rietgors, putter, oeverloper, kuifeend, witte kwikstaart, visdief, tjiftjaf,   

Witte kwikstaart (Motacilla alba) / White Wagtail. 
De camping grenst aan het Lauwersmeer en daar zagen we deze fraaie witte "kwik". 
Ieder ochtend weer visdieven, zilvermeeuwen en kokmeeuwen 
op het dammetje langs de camping.
Moddergat
Paessens
Paessens
De trap op en dan vogelen over de Waddenzee ! 
Krombekstrandloper (Calidris ferruginea) / Curlew Sandpiper. Waddendijk Paessens
Krombekstrandloper (Calidris ferruginea) / Curlew Sandpiper. Waddendijk Paessens
Krombekstrandloper (Calidris ferruginea) / Curlew Sandpiper. Waddendijk Paessens

Geen opmerkingen:

Een reactie posten