BLOGARCHIEF







zondag 20 september 2020

Texel - 20 september 2020

Vandaag bezoeken we verschillende vogelgebiedjes verspreid over het eiland. We observeren de steeds grotere aantallen goudplevieren langs de Hoofdweg. Maar van de morinelplevier geen spoor en ook op de website waarneming werd de vogel niet meer gemeld. Even verderop vliegt een bruine kiekendief over. 

Bij het vogelkijkwand Dorpzicht langs de Hoofdweg zit een groep van zo'n 100 brandganzen. Een boerenzwaluw vliegt over en kort daarop een watersnip. Van de grote groep lepelaars die we hier eerder zagen is nog maar één vogel over. Vanaf de Lancasterdijk bij de Cocksdorp struint een kleine zilverreiger over het wad. Hier en daar zwemmen eiders. Vanaf de dijk langs de Stengweg zit een groep van ca 1000 scholeksters. Bij de Volharding lopen wat drieteenstrandlopers en kanoeten. Het weer is opgeklaard en het licht is goed, dus tijd om een  paar foto's te schieten. 

In de namiddag rijden we naar het reddingboothuis waar dit jaar voor de eerste keer op Texel in de Witte Hoek een paartje europese kanaries heeft gebroed. Overigens zijn er berichten dat het om kooivogels gaat. Zowel het mannetje als het vrouwtje dragen kwekersringen. Totaal werden 3 jongen grootgebracht.  

De vogels foerageren bij het reddingboothuis aan de Volharding. De vogels laten zich ook vandaag weer zien. 

Op het meertje achter de Robbenjager nog wat smienten, een tafeleend, wintertalingen en watersnippen. Op de camping het roepje van de tjiftjaf. 

waargenomen: roodborst, bruine kiekendief, spreeuw, goudplevier, wulp, witte kwikstaart, brandgans, grauwe gans, boerenzwaluw, watersnip, lepelaar, kleine zilverreiger, eider, scholekster, tureluur, bontbekplevier, kanoet(strandloper), drieteenstrandloper, steenloper, europese kanarie, smient, wintertaling, tafeleend, kneu, slobeend, krakeend, buizerd, tjiftjaf. 

Drieteensstrandloper (Calidris alba) / Sanderling. De Volharding.
Drieteensstrandloper (Calidris alba) / Sanderling. De Volharding.
Drieteensstrandloper (Calidris alba) / Sanderling. De Volharding.
Steenloper (Arenaria interpres) / Ruddy Turnstone. De Volharding.
Strandje bij de volharding. Leuke plekje om bij laagwater steltlopers van dichtbij te zien.
Bontbekplevier (Charadrius hiaticula) / Common Ringed Plover. De Volharding.
Kanoet (Calidris canutus) / Red Knot. De Volharding.
Lepelaar (Platalea leucorodia) / Eurasian Spoonbill. Stengweg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten